Gå til sidens hovedinnhold

Fengsel i minst to år eller frifinnelse venter Øygard

Lillehammer (NTB): Blir Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) kjent skyldig etter tiltalen for overgrep mot ei mindreårig jente, er straffen minst to års fengsel. Mandag faller dommen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, har lagt ned påstand om fire års fengsel, mens Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, ba om full frifinnelse.

- Straffen må settes betydelig høyere enn minstestraffen på to år. Det er snakk om mellom 40 og 50 overgrep, og graden av utnyttelse er høy, sa statsadvokaten i prosedyren i begynnelsen av forrige måned.

Tross manglende tekniske bevis for at Vågå-ordføreren over en toårsperiode - fra jenta var 13 år - hadde samleier med henne jevnlig, argumenterte Klundseter for at det likevel er bevist utenfor rimelig tvil at samleiene har funnet sted. Jentas forklaring har vært detaljert og konsistent fra hun ble avhørt dagen etter at anmeldelsen var levert politiet, påpekte han.

Selv om dommerne aldri så mye ønsker å tro på en ung jentes fortelling om gjentatte overgrep, må ikke det styre dem til domfellelse, sa forsvareren i sin prosedyre. Hennes formaning bunner i en redegjørelse for en rekke usikkerhetsmomenter som sammen utgjør mer enn tilstrekkelig tvil til å frikjenne ham, uten å skjelne til Øygards troverdighet. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året