Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengselsansatte blir utmattet av Breivik

Anders Behring Breivik og forsvarer Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra under domsavsigelse i terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.
Anders Behring Breivik og forsvarer Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra under domsavsigelse i terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Foto: Cornelis Poppe / NTB scanpix
- Manipulerende og uten tegn til anger.

En av årsakene til at terrordømte Anders Behring Breivik ble overført fra Ila fengsel i Bærum til Skien fengsel, er at de fengselsansatte som vokter massedrapsmannen blir utmattet av ham.

Breivik ble i 2012 flyttet fra Ila fengsel og forvaringsanstalt til Skien og deretter tilbake igjen før han i fjor høst på nytt havnet i Skien fengsel. Sikkerhet blir oppgitt som hovedgrunn til at han uten forvarsel kan sendes tilbake igjen til Ila, skriver VG.

Men samtidig bekrefter flere uavhengige kilder med inngående kjennskap til Breiviks soningsforhold at en medvirkende årsak til flyttingen også har vært at vokterne som jobber tett på Breivik hver eneste dag, blir utmattet av arbeidet, skriver avisen.

Ingen anger

Ifølge VG reagerer de fengselsansatte blant annet på at Breivik ennå ikke viser noen tegn på anger, over tre år etter massedrapene på Utøya og terrorbomben i regjeringskvartalet.

De mener også han er manipulerende og dermed utfordrende å forholde seg til. I tillegg er det enorme antallet brev Breivik mottar og skriver en stor belastning å gjennomgå.

– Vi har forståelse for at fengslene kan oppfatte Breivik som en krevende fange, sier Breiviks advokat Geir Lippestad til avisen.

Politisk parti

Lippestad sier videre at forsvarerteamet vil gå rettens vei for å få endret det strenge soningsregimet med full isolasjon og brev- og besøkskontroll. Lippestad mener det ikke er gunstig med formålet om at alle fanger skal rehabiliteres.

– Han får mye brev og mange forespørsler om besøk. Han skriver til presse, meningsfeller og svarer personer som skriver til ham. Han ønsker også å danne et politisk parti, men har ikke en person til som han kan få med på en slik stiftelse, sier advokaten. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!