RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengselsansatte røykes ut av fangene

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Fangene får røyke på cellene så mye de vil. De ansatte må ut å røyke.

For de aller fleste innsatte er fengselslivet preget av kjedsomhet. Det betyr røyk – mye røyk.

– I perioder kan enkelte innsatte røyke en halv pakke tobakk om dagen. Og på ei lita celle på åtte kvadratmeter sier det seg selv at det blir tett der inne, sier fengselsbetjent Karl Olav Aronsen til an.no.

For fengselsbetjentene i Bodø er cellene en del av arbeidsplassen der de må oppholde seg.

– Ofte er det samtaler med de innsatte på cellene, det er inspeksjoner og kontroll. Cellene skal også sjekkes etter at en innsatt er flyttet, sier Aronsen.

Mest lest i Nettavisen:

Nekter
Fengselsbetjenten med 16 års erfaring, sier flere av hans kolleger vegrer seg eller nekter å gå inn på cellene der de innsatte kjederøyker.

– Vi har også sivilt ansatte utenfra på besøk i fengselet som skal gjøre en jobb her. Senest i dag hadde vi en lærer på besøk som vegret seg for å gå inn, sier Karl Olav Aronsen. Bodø Fengsel er et såkalt lukket fengsel med høyt sikkerhetsnivå. Det betyr at de innsatte ikke kan gå ut for å røyke eller oppsøke et røykerom. Og cellerøykingen foregår med røykeloven i hånd. På institusjoner kan brukere røyke på sine egne rom.

Nasjonalt problem
– Jeg kan ikke forstå at dette skal være mulig i et land med ellers svært strenge restriksjoner mot røyking, sier Aronsen og fortsetter.

– Det kommer innsatte hit som er avhengige av heroin og andre sterke narkotiske stoffer. Etter en uke er de ikke lengre rusavhengige og slutter. Da må også røykerne klare å slutte, sier Aronsen. Problemet er nasjonalt og gjelder ikke bare i Bodø. Og mens våre naboland og andre land i Europa har satt foten ned for røyk på cella, er det fritt fram i Norge.

Blir vanskelig
Ole (32) har sju måneder igjen av soningen i Bodø. Han er helt avhengig av røyken.

– Jeg vet ikke hvordan det ville gått, dersom jeg hadde mistet røyken. Jeg tror jeg hadde blitt svært vanskelig å ha med å gjøre. Jeg har sittet inne i Sverige også. Her var det kun røyking i luftegården og det ble mye knuffing, sier han.

– Det går normalt en halvannen pakke tobakk i uka. Kveldsrøyken og den første om morgenen, vil jeg ikke være foruten, sier Ole som understreker at han forsøker å ta hensyn.

– Dersom noen ber meg stumpe røyken når vi er på cella mi, tar jeg hensyn til det. Samtidig er jeg helt klar på at cella er mitt private hjem, sier 32-åringen.

– Har ikke fått noen klager
Bodø Fengsel har for tiden 48 innsatte. Over 40 av disse er røykere.

I det samme fengselet er det mellom 30 og 40 ansatte.

Mange av disse er ikke-røykere.

Fengselsleder Marte Helness sier til AN at hun ikke har fått klager fra ansatte:

– Det sier seg selv at røyking på cella kan være et problem for enkelte, men jeg har ikke fått noen klager fra noen av de ansatte, sier Marte Helness.

Hun har lang erfaring fra Bodø fengsel, og mener kommunikasjonskanalene mellom ansatte og ledelse er gode.

– Dette vil være en naturlig sak å ta opp gjennom verneombudet eller AMU, men jeg har ikke hørt noe, sier Marte Helness.

Ansatte går ut og røyker

– Hvordan løser man problemet her i Bodø?

– Jeg forholder meg til røykeloven som gir adgang til røyking på cellene. Jeg forholder meg helt rolig inntil det kommer andre direktiver fra mine overordnede, sier Marte Helness som legger til at det er en stund siden hun har vært borti at saken har vært på nasjonalt nivå. Hun vil ikke kommentere om hvor vidt de innsatte må kunne klare å stumpe røyken.

– På en annen side har vi gjort grep her i Bodø Fengsel. Det er blant annet ikke lov å røyke på fellesrommene eller der flere innsatte oppholder seg samlet. Unntaket er ved lufting ute, sier Helness.

– Hvor røyker de ansatte?

– Ansatte som røyker har heller ikke noe røykerom. De må ut for å røyke, sier lederen i Bodø Fengsel.

En lov slår den andre i hjel

Sentralt hovedverneombud, Mette Salichat, i Kriminalomsorgen sier dette er en vanskelig problemstilling.

- To lovverk står opp mot hverandre. Det ene som sier at ansatte på en arbeidsplass skal ha et røykfritt arbeidsmiljø og på den andre siden røykeloven som har et unntak for innsatte i norske fengsler, sier sentralt hovedverneombud Mette Salichat i Kriminalomsorgen.

Hun sier saken er oppe til diskusjon med jevne mellomrom.

– Men så lenge de to regelverkene står opp mot hverandre, er dette en gordisk knute å løse sier hun.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere