Fengselsdirektør Knut Bjarkeid har ALS: - Et liv jeg ikke ser for meg i det hele tatt

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid har fått den uhelbredelige sykdommen ALS. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid har fått den uhelbredelige sykdommen ALS. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid har fått diagnosen ALS. - Jeg antar at jeg kommer til å avslutte dette selv i Sveits.

18.05.19 21:01

Knut Bjarkeid (66), som har 18 år bak seg som fengselsdirektør i Ila fengsel, har fått muskelsykdommen ALS. Det kommer frem i et innslag på NRKs Lørdagsrevyen.

- Jeg er redd for veien til døden. Jeg antar at jeg kommer til å avslutte dette selv i Sveits, forteller han i innslaget.

- Det med sykdommen er at det er kroppen som forfaller, mens hodet er normalt. Jeg vil være avhengig av pusteapparater døgnet rundt. Dette er et liv jeg ikke ser for meg i det hele tatt, og vil da ønske å avslutte livet på en verdig måte, sier Bjarkeid til NRK.

ALS, amyotrofisk lateralsklerose, er en uhelbredelig sykdom som ødelegger motoriske nerver i ryggmarg og hjerne. Dette gjør at forbindelsene til musklene blir dårligere og muskelmassen skrumper inn og musklene blir svakere.

Diagnosen fikk Bjarkeid for noen uker siden, men han skal ha blitt gradvis svakere de siste årene og har vært mye sykemeldt. Overfor NRK beskriver han beskjeden som «en dødsdom» og sier det var en krise å få den.

Bjarkeid markerte seg tidlig som tillitsmann for de ansatte da han jobbet i Oslo fengsel, der han startet parallelt med studiene, skriver NRK. På 80-tallet ledet han blant annet en aksjon for å få flere ansatte i fengselet, da det var for få ansatte til å følge opp de innsatte, som kunne sitte nesten hele døgnet på cella.

Han har lenge vært en sterk stemme i samfunnsdebatten og har vært særlig opptatt av de forholdene for de svakeste innsatte.

- Han har vært en stemme for de dårligst fungerende, de sykeste innsatte som burde vært et helt annet sted enn her, sier psykiater Randi Rosenqvist ved ILA til NRK.

Bjarkeid jobber for tiden fremdeles noen timer hver uke. Etter planen skal han gå av med pensjon februar neste år.

- Det er fantastisk bra å kunne komme ut av sin egen sykeboble og kunne bruke hodet igjen er kjempepositivt, sier han til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.