*Nettavisen* Nyheter.

Fengselsvideo skaper sterke reaksjoner i Russland

VEKKER OPPSIKT: Publisering av den grove videoen har ført til at 17 fengselsbetjenter har fått sparken fra det russiske fengselet. Foto: Skjermdump/YouTube

En torturvideo fra et russisk fengsel vekker sterke reaksjoner i Russland. Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) har også gått inn i saken.

29. juni i fjor skal 23 år gamle Evgeny Makarov ha blitt utsatt for tortur av minst 17 fengselsbetjenter i byen Jaroslavl, skriver DR.dk.

En video som er blitt offentliggjort av det russiske mediet Novaja Gazeta, viser angivelig torturen.

Saken har blitt stor i Russland, flere medier har omtalt saken som har vekket store reaksjoner på grunn av den tydelige volden.

Les mer: Menn tiltalt for grove ran og voldstrusler på Østlandet

De 17 fengselsbetjentene skal ha fått sparken fra fengselet. Seks av dem skal også ha blitt arrestert av politiet. Ifølge ledelsen i fengselet skal alle som er identifisert i videoen ha blitt oppsagt.

Makarov skal ha begått 136 lovbrudd, men fengselssjefen, Alexander Rudyi, sier til Interfax at betjentene ikke skulle torturert han, ifølge DR.

Torturen ble tatt opp på en mobiltelefon. Videoklippet fant veien til Makarovs advokat, Irina Biryukova, som i et år forgjeves prøvde å få fengselsledelsen til å ta videoen alvorlig.

Biryukova ga derfor videoen videre til journalisten Novaja Gazeta, som offentliggjorde videoen. Etter publiseringen har Biryukova vært nødt til å flykte fra landet grunnet trusler fra fengselsbetjentene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Evgeny Makarov har selv forklart at han mistet bevisstheten flere ganger mens volden pågikk. Foto: Skjermbilde Youtube

Biryukova skal ha bedt russiske myndigheter om beskyttelse. I et brev skriver hun at fengselsbetjentene skal hevne seg så fort de er på fri fot.

Videoen har fått EMD til å kreve at forholdene blir undersøkt.

DR Nyheters korrespondent, Matilde Kimer, sier videoen er eksplisitt og ubehagelig.

- Videoen har blitt flittig delt på sosiale medier siden fredag, etter offentliggjøringen. Men i dag fikk den konsekvenser, sier Matilde Kimer til DR.dk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.