Gå til sidens hovedinnhold

Fengsles frem til 16. april

Breiviks erklæring om straffskyld i rettsmøtet mandag ble møtt med latter fra tilhørerbenken.

OSLO TINGHUS (Nettavisen) - Det er helt uforståelig at han kan komme med en slik erklæring om straffskyld. Det var umulig ikke å le av den.

SISTE: Anders Behring Breivik er varetektsfengslet for 10 nye uker fram til hovedforhandling begynner 16. april 2012.

Slik kommenterte en av de overlevende fra Utøya, 18 år gamle Anette Davidsen, sin reaksjon på tilhørerbenken under fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik mandag. Det var da Breivik leste opp en erklæring om at han ikke erkjente straffskyld og påberopte seg nødverge for terrorangrepene 22. juli at noen begynte å le.

I dress og med håndjern
Anders Behring Breivik ankom rettssalen i Oslo tinghus klokka 12.35.

Han var ikledd sort dress og blått slips og iført håndjern da han kom inn døra til rettssalen.

Skulle gjøre høyreekstrem hilsen
Han løftet hendene mot tilhørerbenken. Ikke alle oppfattet hva han gjorde, men forsvarer Geir Lippestad forklarte etter rettsmøtet at Breivik hadde sagt han ønsket å gjøre en form for høyreekstrem hilsen.

Ifølge Lippestad hadde Breivik sagt dette til forsvarerteamet like før rettsmøtet.

Forfatter Øyvind Strømmen sier til Nettavisen at Breivik beskriver en slik hilsen med utstrakt hånd og knyttet neve i sitt manifest i omtalen av tempelridderlosjen han hevder å være en del av. Strømmen tror hilsenen er Breiviks egen variant av en fascisthilsen og et forsøk på å bidra til mytedannelsen rundt seg selv.

Deretter satte den siktede seg rolig på sin plass og kikket seg rundt. Idet han satte seg, tok han opp et ark fra lommen.

Ba om å bli løslatt
Breivik fikk forklare seg i ett minutt. Han leste opp sin erklæring om hvorfor han ikke erkjenner straffskyld.

- Jeg vil løslates umiddelbart, sa han i retten.

Han kalte terrorangrepene 22. juli for et «preventivt angrep» for å bevare urfolket i Norge og sa videre at han skulle tildeles Krigskorset.

- Angrepene mine var et angrep mot landssvikerne i Arbeiderpartiet, sa Breivik blant annet. Hans forklaring ble møtt med latter fra tilhørerbenken.

Påtalemyndigheten vil ha Breivik fengslet for gjentakelsesfare fordi han i retten har snakket om «bonusaksjoner» hvis han skulle klare å rømme.

Kommenterte sakkyndigrapporten
Rettsmøtet ble hevet igjen like før klokka 13.

På tampen ba Breivik om lov til å kommentere sakkyndigrapporten som han sa var «helt latterlig». Dommeren svarte at det kunne han helt kort få gjøre.

- Da kan jeg komme tilbake til det, sa Breivik.

Det siste før rettssaken
Mandagens fengslingsmøte ble det siste før rettssaken starter i april.

Dørene til rettssalen ble åpnet klokka 11, og det var kø av pressefolk utenfor.

Politiadvokat Christian Hatle og to fra forsvarerteamet, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn, var de første aktørene som var på plass i rettssalen. Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra ankom like før klokka 12.30.

Klokka 12.30 ankom dommer Wenche Fliflet Gjelsten og gjorde rede for reglene om fotografering og referatforbud i rettsmøtet. Det ble gitt anledning til fotografering idet Breivik ankom retten. Referatforbud ble opphevet for dette rettsmøtet.

Her er video av Breivik når han kommer inn i retten:

HTML EMBED

- Greit at han fikk snakke
Politiadvokat Christian Hatlo sa etter rettsmøtet at de hadde forsøkt å få fengslingen avgjort som såkalt kontorforretning, altså uten at Breivik selv behøvde å være til stede. Men dette ønsket ikke siktede selv.

- Når det ble slik, synes jeg likevel det er greit at han får stå og snakke litt. På den måten får vi også sluppet litt av lufta ut av baloingen, slik at ikke alt må vente til hovedforhandlingene, sier Hatlo.

- Behov for å se ham
103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, hadde meldt sin ankomst, langt flere enn tidligere.

- Jeg har behov for å se ham, for å skjønne at han ikke er farlig lenger. Så slipper jeg å være så redd for det lenger. For meg blir det å være til stede også en viktig del av forberedelsene til rettssaken, sa Utøya-overlevende Anette Davidsen til NTB søndag om hvorfor hun tar turen fra Vesterålen til Oslo tinghus.

Gråt og latter
Etter rettsmøtet sa Davidsen at hun først gråt da hun så den siktede og smilet hans.

- Det var helt tydelig at han nøt oppmerksomheten, sa hun.

Da han leste sin erklæring om straffskyld var hun en av dem som begynte å le.

- Når han kommer med en slik erklæring og nekter straffskyld etter en slik gjerning, er det så uforståelig at det var umulig ikke å le av det, forklarte hun.

Dommer Elisabeth Gjelsten slo ikke ned på dette under fengslingsmøtet og sa senere at hun hadde «registrert det» og at det var over før hun reagerte på det.

Anders Behring Brevik har siden det første åpne fengslingsmøtet 14. november hatt full medietilgang.

Han har foreløpig ikke fått gi noe intervju, men i forbindelse med fengslingsmøtet samtykket han til å la seg fotografere og filme på vei inn og ut av rettssalen.

160 mediefolk
160 mediefolk fra inn- og utland var akkreditert til fengslingsmøtet, melder Norsk Redaktørforening. De som ikke fikk plass i selve salen, kunne følge rettsmøtet i egne presserom med lyd- og bildeoverføring.

Ber om tolv nye uker
Politiet ba om tolv nye uker i varetekt, men ingen ytterligere restriksjoner.

Med nye tolv uker i varetekt, blir dette det siste fengslingsmøtet før hovedforhandlingene starter 16. april.

Politiet ferdig med tiltalen
Samme dag som fengslingsmøtet, sender politiet etter det NTB får opplyst over sin innstilling om tiltale til påtalemyndigheten.

Innstillingen er ikke offentlig, men det har lenge vært kjent at Breivik vil bli tiltalt etter terrorbestemmelsen i straffeloven.

Han har erkjent å ha drept 77 personer, men nekter altså straffskyld.

Politiet informerer
Mandag ettermiddag har Oslo politidistrikt invitert til pressemøte i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepene.

Her vil politiadvokat Christian Hatlo og etterforskningsleder John Roger Lund kommentere dagens fengslingsmøte og fortelle om status for etterforskningen.

Politiets pressekonferanse begynner klokka 16.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene