RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengslet barn mot penger

Foto: NBC / Splash News (NBC / Splash News)
Sist oppdatert:
Dommeren sendte 6000 barn i fengsel i bytte mot millioner av kroner.

(SIDE2): Den tidligere dommeren Mark Ciavarella (61) ble forrige uke funnet skyldig i flere av anklagene, blant annet svindel og utpressing, i den såkalte «Kids for Cash»-skandalen.

Saken har vært en skandale for USAs rettssystem, helt siden den ble kjent da Ciavarella for to år siden måtte gå fra embetet som dommer ved ungdomsretten i Luzerne County, Pennsylvania.

Dommeren ble da siktet for å ha tatt imot rundt 19 millioner kroner fra to private ungdomsfengsler. I bytte sendte han over 6000 barn og ungdomer i fengslene deres.

- Skulle skremme han
Fra 2003 til 2009 skal dommeren ha plassert de flere tusen barna i de to fengslene, ofte i strid med hva tilsynsvergen for barna anbefalte. Mange av dem sitter fremdeles i fengsel, i påvente av at sakene deres skal opp på ny.

En som ikke gjør det lenger, er Edward Kenzakoski. Han tok livet av seg i juni i fjor, etter å ha blitt sendt til et av ungdomsfengslene av Ciavarella.

Ifølge moren Sandy Fonzo, var Edward en pliktoppfyllende 17-åring. Han gjorde det bra både på skolen og som bryter på skolelaget, og som var ventet å få stipender til å studere basert på sine gode resultater. Men 17-åringen hadde også begynt å snike seg ut for å gå på fester - og da moren fant ut at han var på en fest der ungdom under den lovlige alderen drakk alkohol, ringte hun politiet - for å skremme sønnen litt.

Han ble dømt til fire måneder i såkalt boot camp og 30 dager i fengsel.

Mareritt
Moren Sandy mener årsaken til sønnens selvmord er at Ciavarella dømte han.

- Før vi skjønte hva som skjedde, hadde de han i håndjern og førte han av sted. Jeg husker hvordan han så på meg, det var fryktelig, sier hun.

- Nå må jeg leve med dette marerittet resten av livet. Jeg vil bare at han (Ciavarella, red.anm.) skal få betale for det han har gjort. Han skulle beskytte barna våre, han var den voksne her. Han fikk alle disse barna til å tro at de var dårlige mennesker.

Kenzakoski er ikke den eneste.

Lange fengselsstraffer
12 år gammel ble Eric Stefanski sendt i fengsel i to år for å ha tyvlånt morens bil. 13 år gamle Alissa kranglet med bestemoren, og familien ringte politiet for å få skikk på henne. Det endte i fire år i fengsel.

- Han ødela livet mitt, så jeg bryr meg ikke om hva som skjer med han, sier hun.

Sønnen til Erica Michaliga ødela panseret på familiens bil, og ringte politiet for å sette litt støkk i sønnen. Fire år i fengsel var det Ciavarella idømte gutten.

- Ikke bare er dette unger-for-penger, de er også glemt, sier Erica.

Hillary Transue opprettet en MySpace-side på assisterende rektor på skolen. Dermed ble hun holdt ansvarlig for alle kommentarene som kom på nettsiden - og for det satt hun i fengsel i tre måneder.

- Jeg trodde jeg skulle få betinget fengsel, selv om jeg syntes at det også var urettferdig. Det var et spørsmål om ytringsfrihet.

Ifølge dommer Grim, brukte Ciavarella i snitt mellom halvannet og tre minutter å dømme barna.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Uten advokat
Luzerne County er et av de stedene som er rammet hard av den økonomiske krisen i USA, og der det å ringe politiet for å få skikk på en litt umulig sønn eller datter, er det vanlige alternativet dersom foreldrene ikke klarer det selv.

Barnevern, familiekontor eller andre tilbud eksisterer knapt, og de offentlige ungdomsfengslene ble stengt og private ble opprettet i deres sted.

Kritikere av rettssystemet i USA mener mye av årsaken til at den nå dømte dommeren kunne sende så mange barna i fengsel på denne måten, er fraværet av advokat. I mange amerikanske delstater er det ikke påkrevd med advokat når mindreårige møter i retten.

- Det viser farene for ungdom som ikke kjenner til rettighetene sine, som ikke har snakket med en advokat og som blir presset av et overarbeidet rettssystem til å si seg skyldig. Når man har gjort det, så er så godt som alle andre alternativer borte, sier professor i rettslære ved Harvard, Laurence H. Tribe til New York Times.

De fleste av de mange tusen tilfellene fra Luzerne var saker der barn og unge møtte uten advokat.

Egen nettside
Eksdommeren Ciavarella, som blant annet kjøpte seg et feriehus med strand i Florida for pengene han mottok, ble funnet skyldig på 12 av 39 punkter.

Han er en fri mann i påvente av straffeutmålingen, hvis dato ennå ikke er satt. USAs Statsadvokatkontor har opprettet en nettside der man kan følge utviklingen i saken.

Den tidligere dommeren er selvsagt ikke den enste involverte.

I 2009 sa Michael T. Conahan, tidligere ansvarlig for Luzernes-domstolens budsjetter, seg skyldig i svindelanklager knyttet til saken, og risikerer 20 års fengsel.

Også advokat, eiendomsutvikler og eier av ungdomsfengslene, Robert J. Powell, har sagt seg skyldig i anklagene om medskyldighet. Han ble i 2000 oppfordret av Ciavarella til å bygge de private ungdomsfengslene.

Ciavarellas advokat hevder dommeren kun var interessert i år få ungdommen inn under bedre forhold, enn det de elendige offentlige bygningene kunne gi dem.

Denne uken var Sandu Fonzo på Today Show, der hun fortalte om savnet etter sønnen og hva hun tenker om Ciavarella.

- Jeg kommer aldri til å tilgi han. Sønnen min er borte på grunn av hans grådighet, og jeg får aldri gutten min tilbake.

(Kilder: New York Times, Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere