RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengslet for nettbruk

Sist oppdatert:
Kinesiske myndigheter fengsler stadig flere som sprer sine meninger over nettet. Til sammen sitter minst 54 kinesere nå fengslet for nettbruk, hevder Amnesty International i en ny rapport.

Kinesiske myndigheter har strammet grepet ytterligere de siste par månedene. Tallet på kinesiske nettaktivister som holdes innesperret uten lov og dom, kan være langt høyere enn 54, mener menneskerettsorganisasjonen.

Enkelte av de arresterte skal ha tatt til orde for opprettelsen av nye politiske partier i opposisjon til det eneveldige kinesiske kommunistpartier. Andre skal ha spredt rykter om den dødelige lungesykdommen sars.

- Vi betrakter alle disse personene som samvittighetsfanger. Vi gjentar vår oppfordring til de kinesiske myndighetene om å løslate dem straks og uten betingelser, skriver rapportens forfattere på nettstedet amnesty.org.

Etter at internett ble kommersielt tilgjengelig i Kina 1995, har landet utviklet seg til ett av verdens raskest voksende nettmarkeder. Antallet kinesiske nettbrukere fordobles hvert halvår.

Nettet gjør det mulig for vanlige kinesere å danne seg meninger, analysere og utveksle informasjon og kommunisere på måter som tidligere ikke var kjent i Kina. Livlige online-debatter oppsto kort etter innføringen av internett.

Offisielt blir nettbrukere som faller i unåde anklaget for "forsøk på statskupp" eller "å sette den offentlige orden i fare". I henhold til kinesisk lov kan slike forbrytelser straffes med to til tolv års fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere