Gå til sidens hovedinnhold

Fengslet i to nye uker: Terrortiltalt 16-åring har uttrykt mistrivsel i Norge - PST frykter han skal flykte landet

Mener tidligere nettsøk på reiser til hjemlandet Syria avslører ham. Forsvarer sier det bare er snakk om reiser for å besøke familie og at 16-åringen vil bo i Norge.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): 16-åringen som er tiltalt for forberedelser til terrorhandling og deltakelse i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) ble torsdag varetektsfengslet i to nye uker.

Tenåringen nekter straffskyld for alle anklagene.

Den syriske gutten har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i Oslo 4. februar.

Selv om det er midt i rettssaken var det nytt fengslingsmøte torsdag. Tiltalte begjærte seg løslatt, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ha ham fortsatt fengslet og fikk medhold i to nye uker.

Les også: Tiltalt 16-åring chattet om å begå terrorangrep på Norges nasjonaldag

- Må påregne fengselsstraff

Årsaken til at PST ønsker å ha ham i fengsel er frykt for at han skal rømme landet. I den ferske kjennelsen fra Oslo tingrett heter det:

«Retten viser til at siktede i samtale med rettsoppnevnt psykiater (...) har gitt gjentatte uttrykk for at han ønsker seg tilbake til Syria, og at det i rapport om hans søkehistorikk på nett (...) vises at han har gjort søk på reiser til Bagdad og Istanbul. Siktede må påregne en ikke ubetydelig straff dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen.

Kombinasjonen av hans uttrykte mistrivsel i Norge og ønsket om å returnere til Syria, og hans åpenbare interesse i å unndra seg straffeforfølgningen, medfører etter rettens syn at det er en nærliggende mulighet for at han vil unndra seg ved å forlate landet dersom han løslates nå.»

Les også: PST fant bruksanvisning for å lage bombe på mobilen til 16-åring

Nettsøkene er gjort før 16-åringen ble pågrepet i februar. I fengsel har han ikke nettilgang. Men de sakkyndige som han har samtalet med ble oppnevnt etter at han ble pågrepet.

PST kjent med nettsøkene

- Vi mener det er konkrete holdepunkter for at han vil unndra seg strafforfølgelse ved en eventuell løslatelse, sier statsadvokat Marit Formo til Nettavisen.

- Jeg kan bekrefte at opplysningene du refererer til finnes i saken. Tidligere har det vært fengslingsgrunnlag på bevis- og gjentakelsesfare. Det har derfor ikke vært nødvendig å påberope unndragelsesfare i tillegg. Men opplysningene som begrunner unndragelse har vi vært kjent med hele tiden.

Guttens forsvarer, Andreas Berg Fevang, mener rettens konklusjon er feil og at en reise til hjemlandet kun er snakk om å treffe familie som han fortsatt har der.

- Vi bestrider at det foreligger unndragelsesfare. Han ønsker å bo i Norge og når det har vært gjort søk på reiser på nettet har hensikten vært å besøke familie der, sier han til Nettavisen.

Det var torsdag kveld ikke tatt stilling til om fengslingskjennelsen skulle ankes.

Les også: PST frykter at terrorsiktet 16-åring er inspirert av IS og Al Qaida

- Har han til hensikt å komme tilbake til Norge etter et eventuelt besøk i Syria?

- Ja. Han ønsker å bo her og det er utelukkende besøk det gjelder. Det har heller ikke vært tale om noe nært forestående besøk.

Rettssaken mot 16-åringen startet tirsdag. Her er det kommet frem at han hyllet et terrorangrep i Bagdad i januar i år hvor 32 mennesker ble drept og over 100 såret.

Han har også brukt et profilbilde av den norske ekstreme islamisten Arfan Bhatti på en konto på meldingstjenesten Telegram, men har forklart i retten at han ikke visste hvem Bhatti er.

PST mener dette viser hans ekstreme holdninger.

Tiltalte sitter for tiden varetektsfengslet på en ungdomsenhet på Romerike.