*Nettavisen* Nyheter.

Fengslet IS-kriger ber om hjelp: - Jeg vet at svenskene tror på en ny sjanse

Bildet viser en mor og hennes barn som holdes i varetekt av syriske kurdere i en leir for personer som er tilsluttet Den islamske stat (IS) i nordlige Syria. Syriske kurdere holder hundrevis av angivelige fremmedkrigere og Syria-farere, og har oppfordret deres hjemland til å hente dem. Foto: Delil Souleiman (AFP)

Svensk IS-kriger ber om hjelp for å komme hjem til Sverige

25.02.19 20:23

Journalister fra den svenske rikskringkasteren SVT har møtt en av de svenske IS-tilhengerne, som etter terrororganisasjonens svekkede stilling overga seg til kurdiske styrker. Nå vil mannen ha hjelp for å komme seg tilbake til Sverige.

- Jeg levde i en sekt, og nå angrer jeg, sier han til SVT.

Den mistenkte IS-terroristen skal ifølge kanalen ha vært en del av terrororganisasjonen siden 2013.

Klikk på bildet for å forstørre.

En svensk IS-kriger ber om hjelp for å komme hjem til Sverige. - Jeg vet at svenske mennesker tror på en ny sjanse, sier hun. Foto: Faksimile (SVT)

En kilo ris til hundre dollar

Mannen flyktet sammen med kone og barn da både området de oppholdt seg i ble bombet av både den syriske hæren og koalisjonen. SVTs journalister er de første svenskene som besøker den kurdiske militærbasen der han ble fengslet.

- Det fantes ikke mat, og prisen var veldig høy. En kilo ris kostet hundre dollar. Det var en del barn som døde av sult, sier IS-medlemmet til SVT.

Mannen nekter for å ha deltatt i strid for terrororganisasjonen, og sier til SVT at han har arbeidet som ambulansesjåfør.


- Jeg tror på svenskenes ydmykhet

På spørsmål om han har noe å si til svenske regjeringen svarer mannen:

- Hvorfor kan dere ikke hente oss hjem? Om noen er mistenkt har de et rettssystem som kan gå gjennom det. Jeg levde i en sekt og jeg angrer for at jeg levde på den måten. Jeg er klar for å ta ansvar, uansett hva det leder til, sier han til kanalen.

Kanalen møtte også en svensk kvinne i en flyktningleir i Syria. Kvinnen tegner et bilde av mye sult, og at det var dager der hun ikke hadde mat til barna sine. Også hun blir spurt om hvorfor svenskene skal ta hun tilbake.

- Jeg tror på svenskenes ydmykhet, jeg tror på svenskenes rettferdighet, og jeg vet at svenske mennesker tror på en ny sjanse, sier hun til SVT.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.