Gå til sidens hovedinnhold

- Ferdig som toppolitiker

Inger Lise Hansen (KrF) får pepper etter helgens radikale utspill.

Aftenpostens oppslag om KrF-nestleder Inger Lise Hansens (28) tanker for fremtiden, rystet helgens lokalpolitikerkonferanse i Stavanger.

Den kristenkonservative sjefredaktøren Finn Jarle Sæle i den kristne ukeavisen Norge IDAG tror Hansens karriere som toppolitiker er over når hun nå vil si ja til homoekteskap - og å endre KrFs Israel-politikk.

- Vi har lenge lurt på hvor hun står. Nå vet vi det: Hun står for det vi mistenkte henne for å stå for, sier Sæle til Aftenposten.

Ikke begeistret
KrF-veteranen Kjell Furnes er like kritisk og mener at hvis Hansens forslag blir vedtatt, vil den konservative delen av partiet bli radert ut.

Verken nestlederkollega Dagrun Eriksen eller partileder Dagfinn Høybråten var begeistret for utspillet.

- Jeg ønsker ikke å stanse slike utspill, men akkurat nå er det ikke dette partiet er opptatt av. Vi diskuterer nå partiets strategi, ikke politikk. Jeg tror derfor dette forvirrer, sier Eriksen til Aftenposten.

Hansen lar seg ikke hisse opp av kritikken, men fastholder at det er nødvendig med en diskusjon om partiets politiske linje fremover.

Høybråten kjente ikke til Hansens utspill før pressen tok kontakt.

- Spenningen er der
KrF-historiker Kåre Olav Solhjell fulgte opp «KrF-snakkisen» i «Politisk Kvarter» på P2 mandag morgen:

- Spenningen har vært der hele tiden. Debatten måtte komme, sa Solhjell, som selv tilhører partiet:

- Vi må kunne diskutere ny politikk og profil.

Overfor Nettavisen forklarer han provokasjonen slik:

- Hansen har lenge bitt kjørt frem som et «radikalt alibi», og hun er mer frittalende enn de fleste når det gjelder partiets innretning, som det ligger en konflikt i. Partiledelsen har alltid veket unna for å ta en slik konfrontasjon, sier Solhjell.

Han tror Hansen har følt seg som en skyteskive så lenge at hun nå følte at tiden var moden for å løfte debatten offentlig.

Valgerd taus
Nettavisen har vært i kontakt med tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

- Jeg har fått mange forespørsler om å delta i denne debatten, men det ønsker jeg ikke, sier hun til Nettavisen mandag morgen.

Svarstad Haugland overtok for Kjell Magne Bondevik KrF-leder i 1995 - og ble etterfulgt av Dagfinn Høybråten i 2004. Under hennes ledelse fikk partiet historiske oppsvinger i 1997, 1999 og i 2001 - med en dupp i kommune- og fylkestingsvalget i 2003.

Kommentarer til denne saken