RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ferdigmat er saltbomber

Sist oppdatert:
Sjekk hva du ikke bør sette på middagsbordet.

(SIDE2): Folk flest får i seg mer salt enn de bør, og det er ferdigmat og «posemat» som har mye av skylda. Saltinntaket ligger langt over anbefalt daglig inntak i hele Vest-Europa og til friske voksne anbefales det at inntaket av salt bør være under 5 gram per dag. For barn bør inntaket være mindre.

Nordmenn får i gjennomsnitt i seg ti gram salt om dagen.

Syk av salt
For høyt inntak av salt kan blant annet føre til høyt blodtrykk, som er en av flere risikofaktorer for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer.

Dette er mye salt:
1,25 gram salt eller mer per 100 gram

Dette er lite salt:
0,25 gram salt eller mindre per 100 gram

Hvor mye er 5 gram?
Omtrent en snau teskje.

LES OGSÅ: Hva inneholder leverpostei?

Mange varer inneholder salt, og det er ofte matvarer vi spiser mye av. Som for eksempel brød og pølser. Derfor er det lett å få i seg for mye salt gjennom mat om du ikke er bevisst. Husk å ikke salte maten før du smaker og sjekk gjerne saltinnholdet på ferdigprodukter.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen sjekket innholdet i et utvalg ferdigsauser du muligens bruker i din matlaging ukentlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saus til stek (pose) Toro:
Mengde: 3 dl saus = 4 porsjoner.
Saltinnhold: 1 g salt per 100g.
Per.porsjon: 0.75 g salt per porsjon.

MINST SALT!

Tandori kyllingsaus Toro:
Mengde: En pose gir 4 dl og er beregnet til 5 porsjoner.
Saltinnhold: 1 g salt per dl saus.
Per.porsjon: 0.8 g salt per porsjon.

Indisk tikka masala Toro:
Mengde: 440 g glass gir 3-4 porsjoner.
Saltinnhold: 0.8 g salt per 100g.
Per.porsjon: 0.88-1.2 g salt per porsjon.

Fløte og sjampinjongsaus Fjordland:
Mengde: 2.5 dl = 3 porsjoner.
Saltinnhold: 1.1 g salt per 100g.
Per porsjon: ca 0.9 g salt per porsjon.

Pastasaus Kremet Tomat, Toro :
Mengde: Glass 490 g og 4 porsjoner
Saltinnhold: 1 g salt per 100 g.
Per.porsjon: 1.2 g salt per porsjon.

LES OGSÅ: Dette inneholder kjøttdeigen

Bearnaisesaus Fjordland :
Mengde: 2.5 dl saus = 3 porsjoner
Saltinnhold: 1.4 g salt per 100g.
Per porsjon: 1.2 g salt per porsjon.

Uncle bens sweet & sour szechuan:
Mengde: 500 g glass gir 4 porsjoner
Saltinnhold: 1.1 g salt per 100 g
Per.porsjon: 1.4 g per porsjon. Hvilket de oppgir som 18 prosent av daglig inntak. Hvilket igjen er med utgangspunkt i en mann og 7 g.

Sopps spaghettisaus:
Mengde: 500 g per glass er 4 porsjoner
Saltinnhold: 1.2 g salt per dl saus
Per.porsjon: 1.5 g salt per porsjon.

Dolmio ekstra krydret pastasaus :
Mengde: 500 g glass gir 4 porsjoner.
Saltinnhold: 1.5 g salt per 100 g.
Per.porsjon: 1.9 g salt per porsjon. Hvilket de angir som 24.7 prosent av daglig anbefaling. Etter mine beregninger tar de da utgangspunkt i en manns maksgrense på 7 g.

Kinesisk chow mein woksaus, Toro:
Mengde: Glass 200 g og 3 porsjoner
Saltinnhold: 4 g salt per 100g.
Per.porsjon: 2.7 g salt per porsjon.

MEST SALT!!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Hvilken Grandiosa er sunnest?

Konklusjon fra ernæringsfysiologen: Du kan spare salt på å lage selv. Bruker du mye posemat kan du lett få i deg mye salt. Så rådet er: Bruk posemat med omhu.

Sammenligner vi innholdet i ferdigsauser med for eksempel ferdigmiddager fra Fjordland ser vi forskjeller, i hvert fall på noen av middagene. I Biffsnadder fra Fjordland er det 1.1 g salt per 100 gram og retten er på 490 gram og beregnet på en person. Det vil si at du får i deg 5.39 g salt av denne retten, som jo er nært opp til maks daglig anbefalt inntak.

Videre har Kveite fra Fjordland 0.6 g salt per 100 g, som gir 3.12 g salt i hele retten. Det er altså mulig å finne retter med mindre salt fra Fjordland, så vær bevisst når du velger og sjekk innholdsfortegnelsen.

LES OGSÅ: Juicen lurer deg

MATTILSYNETS RÅD FOR Å KUTTE SALT I MATEN:

- Lag maten selv. Da kan du selv bestemme saltmengden som tilsettes. Bruk minst mulig salt. Bruk annet krydder i stedet, for eksempel urter eller litt pepper.

- En del produsenter opplyser om mengden natrium i sine produkter. Forsøk å velge mat som inneholder lite natrium, dvs. mindre enn 0,12 gram natrium per 100 gram.

- Sammenlign merkingen når du kjøper mat som for eksempel ost, pølser, knekkebrød, frokostblandinger, sauser, supper og hermetikk. Mengde salt i maten kan også regnes ut ved å gange mengde natrium med 2. (1 gram salt er tilnærmet lik 0,4 gram natrium (Na))

- Gi barnet frukt eller biter med rå grønnsaker som alternativer til kjeks og snacks som kan inneholde relativt mye salt.

- Server mindre saltholdig pålegg som for eksempel salt pølse, bacon, røkelaks.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere