RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ferieklubb-ofre får pengene tilbake

Sist oppdatert:
Nordmenn som har betalt medlemsskap i ferieklubb med kredittkort, får refundert pengene fra banken.

Mange nordmenn har angret seg etter å ha betalt i dyre dommer for medlemsskap i ferieklubber. Nå får de pengene tilbake - i hvert fall så lenge de har betalt medlemsskapet med kredittkort.

Da kan de nemlig gjøre krav på refusjon av innbetalingen på bakgrunn av Kredittkjøpslovens §8:

”Ved forbrukerkredittkjøp kan kjøperen overfor annen kredittyter enn selgeren gjøre gjeldende de samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot kjøperen.”

Kravet blir i dette tilfellet altså rettet mot kredittyter – det vil si det selskapet som gir deg kreditt.

- Kredittkjøpslovens §8 er gyldig i alle saker hvor forbrukeren har handlet varer eller tjenester på kreditt, sier økonomisk rådgiver Anne Nesheim i Forbrukerrådet ifølge Forbrukerportalen.no.

Har tatt 28 mistenkte bakmenn
TV 2 hjelper deg avslørte for et snaut år siden hvordan ferieklubbene opererer. Etter den saken mottok vi mange henvendelser fra angrende nordmenn, som hadde blitt titusenvis av kroner fattigere, etter å ha latt seg lokke inn i et timeshare- eller ferieklubbprosjekt. De tre nordmennene som stilte opp i innslaget har alle fått tilbake pengene etter å ha gjort krav på refusjon etter kredittkjøpsloven.

En av dem var Ingolf Blikra, som betalte medlemsskapet med sitt kredittkort, og var uvitende om lovbestemmelsen som gir han krav på pengene tilbake.
- Hvis jeg ikke hadde truffet på TV 2-teamet den gangen, så hadde jeg jo ikke visst om det. Da hadde pengene vært tapt, sier Blikra til TV 2-nyhetene.

Etter mange klager fra turister, har europeiske forbrukermyndigheter satt søkelyset på denne virksomheten. Nå ser det ut som om innsatsen betaler seg.

Den siste tiden har det pågått en storoffensiv fra internasjonale forbrukermyndigheter, spanske interesseorganisasjoner for turisme samt spansk politi. Dette har ført til 28 arrestasjoner av mistenkte bakmenn, ifølge Forbruker Europa.

Styrket forbrukervern i EU
EU-kommisjonen vedtok i forrige uke å styrke den økonomiske støtten til forbrukervern. I perioden 2007-2013 spytter de inn 156,8 millioner dollar i et forbrukervernprogram som fordeles utover medlemslandene.

Målet er å sikre forbrukernes rettigheter, styrke forbrukermyndighetene, og sørge for at forbrukernes rettigheter ivaretas ved kjøp over landegrensene.

Har du gått i ferieklubbfella? Les mer om hvordan du kan få tilbake pengene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere