Gå til sidens hovedinnhold

Ferielandet har lavest vaksinasjonsgrad og høyest dødsrate i Europa: – Folk tror på konspirasjonsteorier og «fake news»

– Jeg har allerede hatt viruset. Jeg tror ikke på at det er så farlig.

Bulgaria er landet i EU som for øyeblikket har den største økningen i antall koronadødsfall og lavest vaksinasjonsgrad.

Ifølge bulgarske myndigheter er litt under 1,3 millioner bulgarere fullvaksinert. I 2019 hadde Bulgaria ifølge Eurostat en befolkning på syv millioner mennesker. Det betyr at i underkant av 20 prosent av av den voksne befolkningen i landet er ferdig vaksinert.

Til sammenligning er 69 prosent av alle over 18 år – som bor i et EU-land, fullvaksinert. I Norge er tallet ifølge FHIs ukesrapport 80 prosent. Så det er ingen overdrivelse å si at det står dårlig til med koronavaksineringen i Bulgaria.

– Vi holder åpent hver dag, men de som vil ha vaksine er ikke mange, sier sjef ved et av Bulgarias vaksinesenter, Yordana Minekova til nyhetsbyrået AP.

Les også: Bloomberg: Norge håndterer deltavarianten aller best

– Jeg tror ikke vaksinen fungerer

Observasjonen til vaksinesenter-sjefen støttes opp av Krasimira Nikolova (52), som jobber i restaurantbransjen i Bulgaria. Hun er skeptisk til vaksinen og tviler på at den har noe effekt, til tross for at all forskning viser at den gir god beskyttelse mot alvorlig koronasykdom.

– Jeg tror ikke vaksinen fungerer. Jeg har allerede hatt viruset. Jeg tror ikke på at det er så farlig, sier Nikolova til nyhetsbyrået.

De aller fleste landene i Europa har gjennom EUs vaksineinnkjøpsordning sikret seg tilgang på koronavaksiner siden slutten av desember 2020. Og i mange land har vaksinedosene blitt godt mottatt og kommet godt med, men ikke i Bulgaria.

Her til lands har nesten fire millioner innbyggere fått første vaksinedose. Av disse har 3,5 millioner også fått andre vaksinedose.

Den stigende andelen vaksinerte i Europa har igjen ført til at flere lands respektive myndigheter har valgt å lette på smitteverntiltak og begrensninger på ulike tidspunkt.

Terskelen for gjenåpning har vært ulik fra land til land, og i Norge har man vært mer varsom enn i mange andre land.

I sommer var det flere land som åpnet opp, for så å måtte stramme inn igjen kort tid etterpå grunn av økning i smitte og sykehusinnleggelser. Bulgaria gjorde dette, men det ble det en slutt på denne uken.

Inne i ny smittebølge

Tallenes tale er klar. Bulgarske myndigheter har gjennom pandemien registrert 477.161 smittetilfeller og 19.809 koronadødsfall. Antallet koronadødsfall er nest høyest i hele EU, til tross for at landet bare er det 15. største av de 27 landene.

Daglig tikker det inn rundt 1900 nyregistrerte smittetilfeller. Fra mandag til onsdag denne uken har det blitt registrert 287 nye koronadødsfall i landet.

Tirsdag tok myndighetene grep for å få snudd trenden man har sett i høst. Alle spisesteder må stenge før klokken 23.00, det er kun lov å sitte i grupper på seks og alle nattklubber må holde stengt. Kinoer og teatre kan kun slippe inn halvparten av det de har plass til. Hva gjelder sportsarrangementer får kun 30 prosent av tilskuerkapasiteten benyttes.

– Den lave vaksinasjonsgraden tvinger oss til å ta grep, sa helseminister Stoycho Katsarov.

Ekspert på helsejuss, Mariya Sharkova sier at den lave vaksineoppslutningen i landet skyldes liten tillit til offentlige institusjoner, falske nyheter om koronavaksinene, en politisk ustabil situasjon og mangel på offentlig informasjon om vaksiner.

– I Bulgaria er det dårlig kunnskap om helse og mange velger å tro på konspirasjonsteorier og «fake news», sier hun til AP.

Les også: Faktisk.no: Det har ikke dødd 14 933 av koronavaksinen i Norge

Politisk krise i landet

Korona er ikke den eneste krisen Bulgaria har hatt å stri med det siste året. Landet er også inne i en politisk krise. Bare i 2021 har det blitt avholdt to parlamentsvalg. Den 14. november skal det avholdes et tredje.

Siden ingen av de politiske partiene i landet har klart å danne regjering ved de to foregående valgene, har landet vært uten regjering i flere måneder.

– Jeg vi oppløse nasjonalforsamlingen så snart som mulig i tråd med grunnloven og valgloven og vil gjennomføre et dobbeltvalg den 14. november, sa Radev ifølge nyhetsbyrået BTA.

I starten av september utlyste Bulgarias nasjonalforsamling presidentvalg, også det den 14. november.

Situasjonen i bulgarsk politikk har vært fastlåst etter at GERB, partiet til tidligere statsminister Bojko Borisov, sosialistene og tre populistiske partier ikke klarte å danne koalisjoner.

En overgangsregjering ble utpekt av president Radev og har styrt siden mai.

Radev, en tidligere jagerflypilot og offiser i luftforsvaret, ble valgt til president i 2016. Han var kandidat for det sosialistiske partiet og ses som en nær venn av Russland. Radevs periode utløper i januar, men han håper på gjenvalg.

Les også: Ny studie med alarmerende funn om deltavarianten: – Vi følger nøye med

Fisker stemmer blant vaksinemotstandere

Leder for det bulgarske partiet «There Is Such A People», Toshko Yordanev, kom for en uke siden med et lovforslag om forbud mot obligatorisk vaksinasjon. Ifølge mediet Euractiv er grepet sett på som en klart frieri til landets vaksinemotstandere.

Yordanev har også høstet kritikk for hvordan han har omtalt sine politiske motstandere. Radan Kanev, som representerer partiet «Demokratisk Bulgaria», ble kalt søppel av sin politiker-kollega fordi han bedt om EUs hjelp med arbeidet for å øke antallet vaksinerte i landet.