RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feriepenger til overs?

Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)
Sist oppdatert:

(NORDLYS): Aldri har norske forbrukere hatt et gunstigere utgangspunkt for å gjøre det store kuppet på internett. Det er først og fremst takket være en rekordsterk kronekurs, som gir oss nordmenn et perfekt utgangspunkt for å handle i både euro, pund og dollar.

Posten kan fortelle om en betydelig vekst i netthandel bare det siste året. Kronekursen er en sentral faktor.

- Vi vet at vekslingskursen er viktig. I de to første månedene i år ser vi en økning i forsendelsen av små pakker på 11 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier informasjonssjef Pål Jakobsen til Nordlys.

- Det er en betydelig økning og har en klar sammenheng med netthandel. På enkelte varer er det svært mye å hente. Prisen på eksempelvis fiskeutstyr, musikkinstrumenter og klær kan ikke mange tilfeller halveres på utenlandske nettsteder.

Husk tollgebyrene
Det er riktignok flere ting man skal passe på før man begir seg ut på nettet. Det viktigste er tollbegrensningene. Per i dag er alle varer fra utlandet men en verdi på over 200 kroner tollpliktig. Unntaket er bøker, som har en tollgrense på 1000 kroner.

Tollavgiftene til tross, norske kunder kan fortsatt spare store penger fra utlandet. De fleste butikker og forhandlere trekker fra den nasjonale merverdiavgiften når de sender til norske kunder. Det gjør at vi ikke må betale mer enn mellomlegget mellom den norske og den utenlandske momsen, i tillegg til postens administrasjonsgebyr på 120 kroner.

- Det finnes gode kupp på nettet, det er det ingen tvil om, sier regiondirektør i forbrukerrådet i Troms og Finnmark, Helene Falch.

- Men det er samtidig viktig å gjøre et godt forarbeid. Nylig er det utarbeidet en søkemotor som rangerer hvor seriøse de ulike nettbutikkene er. I systemet Howard kan du søke opp de fleste butikkene og vil se om de er useriøse.

Dette må du passe på
Forbrukerrådet har i samarbeid med Forbruker Europa samlet flere ting du burde huske på når du handler på nett for å unngå skuffelse.

  • Bruk sikre betalingsordninger, helst kredittkort.
  • Sammenlign prisene med andre butikker/selgere. Les brukeranmeldelser av nettstedet du handler fra.
  • Sjekk om det er eventuelle toll og administrasjonsgebyr.
  • Sjekk leveringstid og fraktkostnader.
  • Sjekk at forhandler tilbyr reklamasjons og angrerett.
  • Send aldri penger i posten

Populært med klær
Musikk, film og elektronikk har lenge vært blant de mest populære varene for nordmenn på nettet. Men nå har også andre varegrupper blitt svært populære. Spesielt klær og hår og hudpleieprodukter har hatt en markant økning på nett det siste året.

- Det er USA og de britiske øyene som ligger på topp når det gjelder handel fra utlandet. Selv om veldig mange norske nettbutikker begynne å gjøre det veldig bra, ser vi stor handel til disse områdene, sier Jakobsen i Posten.

Tall fra posten viser at kjønnsfordelingen er overraskende jevn. Men mens kvinner handler mer klær, hår og hudpleieprodukter, samt musikk og film, handler menn desidert mest innenfor elektronikk og it-utstyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere