Ferieturen kan gå i vasken

Foto: NTB Scanpix

Har du bestilt utenlandstur og så oppdager at passet ditt er utløpt, er det ikke sikkert du får nødpass.

29.06.13 21:25

(Tønsbergs Blad): - Går du og tenker på utenlandstur, må du tenke på passet først.

Det er det soleklare rådet fra politiet, som er stedet du må henvende deg hvis du trenger nytt pass.

Utløper passet ditt før du skal dra, og du oppdager det for sent, er det ikke noen selvfølge at du kan få nødpass.

- Vi har opplevd at folk brister i gråt når vi forteller dem at de ikke kan få nødpass, sier Anne Marie Almaas, seksjonssjef på politiets publikumssenter i Stokke, til Tønsbergs Blad.

Skjerper kravene
Nye retningslinjer fra Politidirektoratet strammer inn på utstedelsen av nødpass.

- Utstedelsen av nødpass øker om sommeren, men målet er å holde det på et så lavt nivå som mulig, sier Almaas.

I noen tilfeller er det mulig å få nødpass.

- Barn får nødpass hvis de skal på tur med foreldrene sine og oppdager for sent at passet er utløpt. I tilfeller der passet er forsinket fra leverandøren, kan du få nødpass, eller hvis turen er bestilt og du opplever at passet ditt er stjålet. Eller hvis akutt sykdom eller død i familien gjør at du må reise, sier Almaas.

Men har du bestilt en helgetur på impuls, og så oppdager at passet ditt er utløpt, da kan det hende du må gå fra publikumssenteret med uforrettet sak, skriver Tønsbergs Blad.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad.

Foto: Tone Finsrud (Tønsbergs Blad)

Bestill time på nettet
Mai, juni og juli er erfaringsmessig høysesong for pass. Mandag denne uken ble 207 nye søknader om pass ekspedert bare på publikumssenteret i Stokke.

Ventetiden kan bli lang for dem som møter opp og stiller seg i kø, opptil to timer må folk belage seg på.

Almaas anbefaler at man bestiller time på nettet. Det kan du gjøre ved å gå inn på politi.no, og videre inn på Vestfold politidistrikt.

Vestfold er et av to distrikt i landet som tilbyr timebestilling. Og mange synes tydeligvis det er en god idé, for det er ingen forhåndsbestilte timer ledig på de neste to ukene.

- Har du bestilt time kommer du rett inn til saksbehandler, i stedet for å vente i opptil to timer, sier Almaas. Hun synes folk stort sett er høflige når de først slipper inn til saksbehandler, selv om ventetiden kan føles lang.

- Det er kanskje verst for dem som har ventet lenge, og så viser det seg at de ikke har med all nødvendig dokumentasjon. Men du kan for eksempel ikke få pass til barna dine hvis ikke du har skriftlig tillatelse fra den av foreldrene som ikke er der, og legitimasjon, sier Almaas, som råder folk til å sjekke hva de trenger å ha med seg på nettet.

Foto: Scanpix

Les flere saker fra Tønsbergs Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.