*Nettavisen* Nyheter.

Ferjeulykke kan ha krevd over 200 liv i Filippinene

Foto: Scanpix

Desperat leting etter overlevende fra ferjeulykke.

17.08.13 12:31

Manila (NTB-AFP): Redningsmannskaper leter etter over 170 personer som fortsatt er savnet etter fredagens ferjeulykke i Filippinene. 31 er så langt bekreftet døde.

Passasjerfergen St Thomas Aquinas hadde 870 mennesker om bord da den kolliderte med et lasteskip, og sank i mørket utenfor kysten av landets nest største by Cebu fredag kveld.

Skip fra kystvakten og marinen kom raskt til havaristedet. De greide sammen med lokale fiskere å hente opp nærmere 630 mennesker fra sjøen.

Lørdag ettermiddag var det funnet 31 omkomne etter ulykken, mens 171 fortsatt var savnet, opplyser kystvakten.

Vanskelig redningsarbeid
Redningsarbeidet har blitt hindret av dårlig vær, blant annet har dykkersøk blitt innstilt.

- Det har regnet voldsomt, og det er sterk vind og høye bølger i området, sier en talsmann for den filippinske kystvakten, løytnant Gregory Fabic.

Han legger til at til tross for de vanskelige forholdene, har ikke letemannskapene gitt opp håpet om å finne flere overlevende. Men kontreadmiral Luis Tuason, nestkommanderende i kystvakten, advarer om at tallet på døde trolig vil stige.

- Det tok ikke lang tid, bare rundt 10 minutter, før ferja sank, forteller Tuason.

- Kapteinen rakk å gi orde om at alle måtte gå fra borde, og de delte ut redningsvester. Men fordi ferja sank så raskt, så er det mye som tyder på at mennesker er sperret inne i den, sier han.

Traumatisk
En av de overlevende, Maribel Manalo (23), har fortalt om hvor traumatisk det var å plutselig bli kastet ut i det kalde vannet i stummende mørke. Hun var om bord på ferja sammen med sin mor, som fryktes omkommet.

- Hun sa hun hørte en bankende lyd, deretter begynte båten å synke, forteller Manalos bror Arvin.

- De fikk tatt på seg redningsvester før de måtte hoppe ut i det mørke vannet, som de ble dratt under. Min søster sier hun forsøkte å hjelpe moren vår opp, men de kom fra hverandre. Søsteren min ble reddet, hun kan svømme. Men det kan ikke moren vår, og hun er fortsatt savnet, sier Arvin Manalo.

Ulykkesrederi
Lasteskipet Sulpicio Express 7, som kolliderte med passasjerferja, eies av det filippinske rederiet Span Asia Carrier Corp. Rederiets fartøy har fire ganger tidligere vært involvert i store ulykker, som til sammen har krevd over 5.000 menneskeliv.

Den første av disse ulykkene skjedde i 1987, da selskapets passasjerferje Dona Paz kolliderte med en oljetanker. 4.300 mennesker mistet livet i ulykken, som fortsatt er den største maritime ulykken i fredstid målt i antall døde.

Rederiets administrerende direktør og styreleder Jordan Go avviser imidlertid at det er sammenheng mellom fredagens kollisjon og rederiets tidligere ulykker.

- Det er uvesentlig i forhold til det som har skjedd nå, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag