- Det har blitt satt nye rekorder i 2021 som vi ser på fire punkter. Dette er ikke gode nyheter, sa WMOs talskvinne innledningsvis.

FNs generalsekretær António Guterres var knallhard i sin tale, da han skulle snakke om rapporten.

- Dommen er dyster. Tiden renner ut. Vi må gjøre noe nå. Verden må ta affære nå. Verdens energisystem er ødelagt og bringer oss nærmere klimakatastrofe, sa FN-sjefen.

Fornybar energi

Han ba innstendig om at alle land i verden investerer tid og ressurser i å gjøre noe, ellers blir fremtiden dyster for generasjonene som kommer.

Guterres snakket videre om fornybar energi, og at det er viktige enn noensinne å øke investeringene i dette.

- Uten fornybar energi er det ingen fremtid, var den krystallklare beskjeden fra FNs generalsekretær.

Les også: EUs klimautslipp høyere enn før pandemien

Og han fortsatte:

- Vi må få slutt på forurensingen fra fossil energi og øke tempoet i overgangen til fornybar energi, før vi setter vårt eneste hjem i brann.

WMO-sjef Petteri Taalas fortalte at det har vært temperaturrekorder flere steder.

- Vi så dette i Italia, spesielt i sør og i Canada, sa Taalas.

Taalas nevnte at klimaendringene har ført til sultkatastrofer flere steder i verden.

- 800 millioner mennesker lider av sult, 300 millioner av dem bor i Afrika, sa WMO-sjefen.

Dette sier WWF

I en kommentar til WMOs rapport sier miljøorganisasjonen WWF at alt må gjøres for å unngå mer utslipp av klimagasser. Samtidig kritiserer organisasjonen skattepakken som ble vedtatt av Stortinget i 2020 for å hjelpe oljenæringen under koronapandemien.

WWF-leder Karoline Andaur kaller pakken en subsidiering av oljeutvinning som må fjernes umiddelbart.

Fire punkter

I rapporten til WMO nevnes fire nøkkelpunkter. Klimagasser, havnivåstigning, havtemperatur og havforsuring. På alle disse indikatorene ble det satt nye rekorder i 2021, ifølge WMO.

I den nye rapporten konstateres det at mengden klimagasser i atmosfæren fortsette å stige. Det samme gjør havnivået og temperaturen i havet. Samtidig blir havvannet surere, siden stadig mer CO2 blir tatt opp i sjøen. Dette gjør forholdene vanskeligere for en lang rekke dyrearter med skall som inneholder kalk.

- Klimaet endrer seg foran øynene våre, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

Han fortalte at havnivået og havtemperaturen vil fortsette å stige i flere hundre år, så sant det ikke utvikles teknologi som kan suge klimagasser ut av atmosfæren.

Stadig stigning

Lufttemperaturene i verden var i fjor preget av værfenomenet La Nina. Dermed ble temperaturen i atmosfæren noe lavere enn den ellers kunne vært.

2021 ble likevel et av de sju varmeste årene som noen gang er registrert. Den globale gjennomsnittstemperaturen ved bakkenivå lå omtrent 1,1 grad høyere enn i førindustriell tid.

Mengden CO2 i atmosfæren stiger jevnt og trutt, i takt med de fortsatt voksende utslippene av CO2 fra kull, olje, gasskraft, industri og andre kilder. I forrige måned lå nivået ved målestasjonen på fjellet Mauna Loa på Hawaii på 420 deler per million (ppm).

I samme måned i fjor lå nivået på 419 ppm, etter en oppgang fra 416 ppm i 2020.

50-50 sjanse

WMO er FNs organ for meteorologi og består av 193 medlemsland, og de har i dag lagt fram sin endelige rapport om klimaet i 2021. Rapporten kommer i kjølvannet av at FN-organisasjonen nylig sa at det er 50-50 sjanse for at den globale oppvarmingen overstiger 1,5 grader de neste fem årene.

Les også: Klimaforsker slår alarm: - Må omstille oss raskere enn vi kanskje er klare for

- Sjansen for at den globale overflatetemperaturen overstiger 1,5 grad mer enn førindustrielle nivåer minst ett år mellom 2022 og 2026, er cirka like sannsynlig som ikke, sto det å lese i en årlig oppdatering fra WMO.

Parisavtalen

I Parisavtalen fra 2015 ble verdens land enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader mer enn nivåene som ble målt mellom 1850 og 1900, og under 1,5 grad om mulig.

WMO har også sagt at sannsynligheten for at temperaturøkningen vil bli høyere enn dette de neste fem årene er på 48 prosent, og at den øker med tida.

Organisasjonen mener også at det er 93 prosent sjanse for at ett av årene mellom 2022–2026 blir det varmeste som er registrert. 2016 er det varmeste året til nå.