Det var Sør-Afrika som meldte inn den nye virusvarianten til Verdens helseorganisasjon (WHO), onsdag 24. november. Det har gitt forskerne rundt to uker til å studere omikron-varianten nøye, en variant som har blitt kalt en «Frankenstein-miks». Den har vist seg å ha 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet, og hele verden er bekymret for hvordan den vil påvirke livene våre de neste ukene.

Les også: Omikron-tall viser et nytt bekymringsfullt mønster: - All grunn til å følge nøye med på dette

Nå har forskere i Sør-Afrika kommet med en konklusjon etter en innledende studie, og resultatet vekker god grunn til bekymring. 2,8 millioner positive koronaprøver har blitt analysert i studien, og det har vist seg at varianten har en uhyggelig evne til å unnslippe immunsystemet, skriver The Washington Post.

Reinfeksjon

Forskerne fant ut at ifra de 2.8 millioner prøvene, så mistenker man at 35.670 prøver er reinfeksjoner. Med reinfeksjon menes det at man tidligere har blitt koronasmittet, men at man så blir smittet på nytt. Forskerne har sammenlignet risiko for såkalt reinfeksjon med omikron-varianten, med koronavariantene beta og delta, og funnet ut at risikoen for å bli smittet på nytt er tre ganger ganger høyere med den nye varianten.

- Det er epidemiologiske beviser for omikrons evne til å omgå immunitet fra tidligere infeksjon. Det er en tidsmessig og konsistent risiko for å bli smittet, har forskerne funnet ut av, ifølge The Washington Post.

Forskerne peker også på flere ubesvarte spørsmål. De hadde ikke tilgang til data om individenes immunitet, og dermed kan de ikke svare på hvor mye beskyttelse man får mot omikron-varianten som fullvaksinert. Det er likevel nok data som kan si noe om det større bildet.

- Vaksiner er fortsatt det som sannsynligvis gir den mest effektive beskyttelsen mot alvorlig sykdom og død, sier Juliet Pulliam, som er epidemiolog og en av forfatterne bak studiet.

Den viktigste oppgaven

Det jobbes nå på spreng blant ekspertene i Sør-Afrika for å finne ut så mye som mulig om omikron på kortest mulig tid. Harry Moultrie, som er en ekspert på infeksjonssykdommer, er klar på at det viktigste man gjør fremover er å se på omikrons evne til å unnslippe immunsystemet, både hos uvaksinerte og vaksinerte, opplyser The Washington Post.

Les også: Munnbindbruken øker etter omikron-smitte: – Jeg har akkurat vært og testet meg

En av Sør-Afrikas ledende eksperter på området, professor Tulio de Oliveira, sier det rett ut:

- Sør-Afrika har sannsynligvis aldri sett en lignende variant som sprer seg så raskt.

Meldinger om milde symptomer

Det er imidlertid lys i enden av tunnelen også, hvis innledende observasjoner og rapporter om mildere sykdomsforløp viser seg å stemme i lengden.

Les også: Omikronsmittede i Oslo har milde symptomer

- Det er ikke bare jeg som sier det. Jeg har snakket med andre leger i Atteridgeville, Midrand og så videre, og de ser nøyaktig det samme som jeg ser. Symptomene er milde, og det er det viktigste budskapet, sa Angelique Coetzee, lege i hovedstaden Pretoria og styreleder i den sørafrikanske legeforeningen (SAMA), nå nylig til avisa News24.

I sin dagsrapport 1. desember skrev det europeiske smittevernbyrået ECDC, blant annet følgende om sykdomsbildet hos omikron-smittede:

«Alle tilfeller som det fins tilgjengelig informasjon om alvorlighetsgrad for, har vært enten asymptomatiske eller milde».

FHI, på sin side, er foreløpig avventende til noen av konklusjonene.

- Det vi har fått rapportert, er at ingen av de som har fått påvist omikron i Norge, har hatt behov for sykehusinnleggelse, sa kriseleder Line Vold ved FHI til NTB, nylig.

Og hun la til:

- Vi har ikke sikker kunnskap om hvor syk man blir av omikron, så er det altfor tidlig å konkludere.