NEW YORK (Nettavisen/NTB): En ny amerikanske meningsmåling viser at rundt 15 prosent av de spurte tror på konspirasjonsteorien QAnon, og dermed mener at landet styres av en elite bestående av satandyrkende pedofiler.

– Dette er ord jeg aldri trodde jeg skulle skrive i en spørreundersøkelse, eller at det skulle være nødvendig å skrive, men så langt har det gått, sier Robby Jones.

Han grunnla forskningsinstituttet som står bak undersøkelsen, Public Religion Research Institute (PRRI), som har spesialisert seg på målinger om politikk og religiøse verdier.

Fikk tre spørsmål

I meningsmålingen ble det stilt tre spørsmål:

1. Myndighetene, media og finansielle institusjoner i USA er kontrollert av en gruppering med satandyrkende pedofiler som driver en global sex-menneskehandel med barn.

2. Snart brygger opp til en storm der makteliten skal feies unna og de rettmessige lederne gjeninnsettes.

3. Fordi ting allerede har gått over styr, så vil ekte amerikanske patrioter trolig måtte ty til vold for å redde vårt land.

Les også: Brøt med Trump - fikk «djevelbrev» fra familien

Én av fem er enige

I undersøkelsen svarer hele 15 prosent at de er enige i at djeveldyrkende pedofile styrer viktige samfunnsinstitusjoner, som er påstand fra konspirasjonsteorien QAnon.

Like mange er helt eller delvis enige i at «ekte amerikanske patrioter kan bli nødt til å ty til vold for å redde landet», skriver New York Times.

Les også: Toppolitikeren vekker avsky: - Kvalmende, ynkelig og ufattelig grusom

I den samme målingen er 20 prosent – én av fem – enige i at «det brygger opp til en storm der makteliten skal feies unna og de rettmessige lederne gjeninnsettes».

Basert på svarene de fikk inn, har personene bak meningsmålingen konkludert med at 14 prosent av de spurte faller inn under kategorien QAnon-tilhengere.

Støttes av flere republikanere

Med bakgrunn i hvordan de spurte stiller seg til tre sentrale påstander i konspirasjonsteorien fra QAnon, er det er gjennomgående flere republikanere enn demokrater som sier seg helt eller delvis enige i påstandene.

Fire ganger så mange republikanere som demokrater – 28 prosent mot 7 prosent – er helt eller delvis enige i at «patrioter» kan bli nødt til å bruke vold for å redde landet.

Les også: Konspirasjonsbevegelsen QAnon retter skytset mot jøder og kinesere

Jevnest er det i spørsmålet om hvorvidt det brygger opp til storm der eliten vil bli fjerne til fordel for de rettmessige lederne. Også dette er 28 prosent av republikanerne enige i, mens 14 prosent av demokratene svarer det samme.

Folk som ikke har tilhørighet til ett av de to partiene, havner mellom dem på skalaen, men gjennomgående nærmere demokratene.

Personene bak undersøkelsen tok det også enda litt lengre, og laget også en kategori for QAnon-motstandere.

I denne kategorien la de personer som sa det var «mest uenige» i påstandene som ble lagt frem, men som ikke avviste dem helt. Resultatet ble da at bare en av fem republikanere fullt ut avviste hovedpunktene i Qanons konspirasjonsteorier, mens 58 prosent av Demokratene avviste Qanon fullstendig.

Les også: UFO-feber herjer i USA

– Over 30 millioner

Jones er overrasket over hvor mange som er enige i QAnon-påstandene. Dersom tallene fra undersøkelsen overføres på hele befolkningen «er det over 30 millioner mennesker», sier han.

– Når vi tenker på QAnon, om det var en religion, ville den vært like stor som alle hvite evangelikale protestanter, eller alle hvite i de etablerte protestantiske retningene. Så de er på størrelse med store religiøse grupper, sier han.

Les også: Texas forbyr vaksinepass: – Fullblods vaksinefascisme

Trump: - QAnon liker meg veldig godt

QAnon har lenge blitt koblet til president Donald Trump, men Trump har lenge unngått å uttale seg om dem. På en pressekonferanse i fjor ble han derimot presset på spørsmålet og om han var glad for deres støtte.

- Jeg har forstått det slik at de liker meg veldig godt, og det setter jeg pris på, sa Trump, som la til at «deres bevegelse økte i popularitet».

I USA er det særdeles mange personer, spesielt blant republikanerne, som fortsatt mener at det var Donald Trump som vant presidentvalget i fjor, og at det ble stjålet fra ham. Den siste undersøkelsen publisert denne uken, viser at hele 53 prosent av republikanerne fortsatt mener at Trump er den ekte presidenten.

Tilsvarende tall blant demokratene er 3 prosent, mens om man tar hele USA, så er er 25 prosent som mener at Trump fortsatt vant presidentvalget, ifølge The Guardian.

QAnon-tilhenger valgt inn i Kongressen

En annen kontroversiell politiker i USA som åpent har støttet QAnon før hun ble valgt inn i Kongressen, er Marjorie Taylor Greene fra Georgia. Hun har senere trukket sin støtte til QAnon, men er svært populær i enkelte kretser.

Les også: Trumps datter: - Hun er for ekstrem

Ifølge New York Times fikk hun inn hele tre millioner dollar i bidrag til seg selv første kvartal i år, noe som er en svært unormal høy som for en politiker som nettopp er valgt inn i representantenes hus.

Undersøkelsen fra P.R.R.I./IFYC ble foretatt i mars i år og hadde 5625 respondenter og har ifølge dem en feilmargin på 1,5 prosent.

New York Times gjør også et poeng av at de som i undersøkelsen ga uttrykk for at de trodde på QAnon, også var mer tilbøyelige til å tro på andre konspirasjonsteorier. Blant disse var det hele fire av 10 som trodde «at koronavaksinen inneholdt en mikrobrikke som driver overvåking og som bærer tegnet til monsteret fra bibelens profetier».

Les: «Trump-spøkelse»: - Hun er en avskyelig og veldig farlig galning som bør utvises