Regjeringspartiet Venstre kaver på 2-tallet på en rekke målinger, men det er ikke partiets eneste bekymring.

Nettavisen har innhentet tall på medlemsutviklingen de siste fem årene, og den viser følgende statistikk:

  • 2016: 8047
  • 2017: 7303
  • 2018: 6704
  • 2019: 6390
  • 2020: 6325

Det betyr at partiet har mistet 1722 medlemmer de siste fem årene, hvilket tilsvarer 21,4 prosent av medlemmene.

Les også: Måling: Venstre nesten radert ut av Stortinget: - Vanskelig å stoppe lekkasjen

Selv om netto inn- og utmeldinger for Venstre viser en negativ trend, velger generalsekretær Marit H. Meyer å være positiv:

- Vi er fornøyd med at vi har stabilisert antallet medlemmer i Venstre etter flere år med nedgang, sier Meyer til Nettavisen.

Les også: Guri Melbys nyttårsmareritt: Venstre-ras på Stortinget

Hun sier det var et tydelig mål for 2020.

- I 2021 er målsettingen at den positive stemningen i partiet skal resultere i medlemsvekst. At vi fikk 749 nye medlemmer i 2020 viser tydelig at dette er mulig.

Det var likevel enda flere som meldte seg ut, som vi ser av statistikken.

I september i fjor fikk partiet en ny ledertrio, etter at korona forsinket valget med å finne Trine Skei Grandes erstatter, noe som skapte mye støy gjennom fjoråret for det vesle partiet.

- Sammen er vi et nytt og sterkt lag som gleder oss til valgkamp. Vi skal levere løsninger som betyr noe for hverdagen til folk, der vi fortsetter å kutte klimautslippene, satser på kunnskap og heier på små og store jobbskapere, sier Meyer til Nettavisen.

- Går inn i et mønster

Valgforsker og professor Bernt Aardal er ikke like optimistisk når han kommenterer at partiet i forrige uke fikk 2,1 prosent på en Nettavisen-måling:

- Dette går inn i et mønster som har vært over lengre tid, og enkeltmålinger har hatt Venstre på 2-tallet ganske mange ganger etter hvert, konstaterer valgforsker Bernt Aardal overfor Nettavisen.

Med et slikt valgresultatet ville Venstre fått inn kun én representant på Stortinget, Venstre-leder Guri Melby, som er partiets førstekandidat til stortingsvalget i Oslo. I dag har partiet åtte stortingsrepresentanter.

- Vanskelig å stoppe lekkasjen

Gjennomsnittet på alle målingen i januar, er heller ikke noe å skryte av for Venstre, som er på 2,6 prosent, ifølge nettstedet pollofpolls.

- Venstre har i gjennomsnitt ligget under sperregrensen veldig lenge, sier Aardal, som mener problemet partiet nå står overfor, er verre enn på lenge.

- Det vi har sett av mønster tidligere, gjør situasjonen enda vanskeligere for Venstre. For det første så har de en veldig lav lojalitet fra sine 2017-velgere. Det at de ikke klarer å holde på sine gamle velgere, er et problem, sier han.

Les også: Brutale tall: LO-medlemmer vender Jonas Gahr Støre ryggen

Se videointervju med Venstre-leder Guri Melby: