NEW YORK (Nettavisen): Tre ferske og omfattende studier viser hvor viktig det er at folk får oppfriskningsdoser for ikke å bli alvorlig syke av omikronvarianten, melder CNN.

- Må redefinere fullvaksinerte

- Jeg tror vi nå blir nødt til redefinere de som er fullt vaksinert til å være de som har fått tre doser, sier Dr. William Schaffner til CNN.

Les også: Netflix-bombe i finansmarkedet: Den norske kronen går til bunns

Han har ikke vært direkte involvert i studiene, men har lenge jobbet som vaksinerådgiver for den amerikanske smittevernetaten CDC.

Les også: Slik spres feilinformasjonen om koronaviruset: Testet positivt for covid med vann - ble delt 140.000 ganger

Resultatene som nå er publisert, er det første tallene som viser hvilken effekt oppfriskningsdoser har for personer som blir smittet av omikronvarianten, som nå utgjør 99 prosent av alle smittetilfellene i USA.

Les også: SV og regjeringspartiene enige om krisepakke for strøm og koronatiltak

Tall basert på millioner av smittede

Ifølge CNN har de tre studiene et enormt omfang og baserer seg på millioner av smittede, inkludert pasienter som har havnet på sykehus og intensivavdelinger rundt om i landet.

Les også: Raser mot ny jobb-uniform: - Det er som undertøy

Studiene viser at en oppfriskningsdose var 90 prosent effektiv for å forhindre sykehusinnleggelser i desember og januar, da omikronsmitten tok av i USA.

Disse resultatene er basert på mer enn 88.000 sykehusinnleggelser i 10 stater i USA. Til sammenligning var de to første dosene bare 57 prosent effektive, om det hadde gått minst seks måneder før man fikk den siste vaksinen.

Studiene viser at det bare var 38 prosent effektivt om man bare hadde hatt to doser.

- Jeg tror den tredje dosen er det som virkelig gir deg den solide og absolutt beste beskyttelsen, sier Schaffner til CNN.

De tre studiene er disse; et studie som ble presentert i CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report , et annet studie som også ble publisert i den samme ukerapporten til CDC, samt et tredje studie som ble publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

45,9 prosent har fått tredje dose i Norge

Alle de tre studiene slår fast at det er de uvaksinerte som nå risikerer å bli alvorlig syke av koronaviruset.

I henhold til de nåværende reglene i USA, regnes man som fullvaksinert to uker etter at man har fått den siste av de to første vaksinedosene, eller to uker etter den første dosen fra Johnson & Johnson.

Også i Norge anses man som fullvaksinert etter andre dosen.

EU bestemte i forrige uke at de nå krever at fullvaksinerte tar en oppfrisknings dose innen ni måneder for å ha gyldig koronasertifikat.

Les også: Helsedirektoratet med forslag til endringer i testsystemet

Så langt har har 4.306.443 personer mottatt første dose i Norge, og 3.972.484 har mottatt andre dose. 2.472.501 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 45,9 prosent av befolkningen.

Barn får påfyllingsdose

CDC åpnet nylig for at barn ned til 12-årsalderen kan få påfyllingsdose av koronavaksinen til Pfizer-Biontech i USA. I tillegg åpnet man også opp for en tredje dose til barn med nedsatt immunforsvar mellom 5 og 11 år.

Les også: Her er det slettes ikke over: Setter nye skrekkelige rekorder

CDC viste da til økende smittetall blant tenåringer og unge voksne og økt antall sykehusinnleggelser som grunnlag for avgjørelsen.

Les også: Desperat mamma ble avslørt på teststasjon: Sjokket kom da man åpnet bagasjerommet

I USA er det nesten 20 prosent av befolkningen som har krav på vaksiner - fra 5 år og oppover - som fortsatt ikke har latt seg vaksinere.