NEW YORK (Nettavisen): Ferske tall viser at millioner av amerikanere som har fått sin første vaksinedose, ikke møter opp til sin andre avtale.

- Frykter bivirkningene

New York Times skriver at hele åtte prosent av de som har fått sin første sprøyte, ikke møtte opp til avtale nummer to. Dette tilsvarer over fem millioner amerikanere.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

Dette tallet er dobbelt så høyt som det man opplevde i starten av vaksineprosessen.

Årsaken til at folk ikke får sin andre dose varierer. Noen hevder de ikke vil ta den andre sprøyte fordi de frykter bivirkningene, mens andre hevder de føler seg beskyttet nok etter bare én dose.

Noen av de som tilbyr vaksine, som apotekkjeden Walgreens, hevder også at de har avlyst flere avtaler fordi de enten har gått tom for vaksiner eller ikke hadde tilgang til den riktige vaksinen.

Walgreens opplyser også at de har gitt personer som enten fikk Pfizer eller Morderna som første stikk, en dose av av den andre vaksinen som sprøyte nummer to fordi de hadde gått tom for den opprinnelige vaksinen de fikk først.

I tillegg oppgir flere personer at de har slitt med å få god nok hjelp fra apotekene og rett og slett har gitt opp å få den andre sprøyten.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Professor: - Jeg er veldig bekymret

Ekspertene er nå overrasket over at antall amerikanere som ikke tar vaksine nummer to vokser. I stater som Arkansas og Illinois har de nå begynt å ringe rundt til folk og sender ut brev for å få dem tilbake til å ta sprøyte nummer to.

- Jeg er veldig bekymret fordi man trenger virkelig den andre dosen, sier professor Paul Offit ved University of Pennsylvania og et medlem i vaksine panelet til Food and Drug Administration til New York Times.

Til tross for at millioner av amerikanere ikke møter opp til avtaler om å ta den andre sprøyta, er det et historisk høyt tall i vaksinesammenheng at hele 92 prosent velger å vaksinere seg full ut, skriver avisen.

Les også: - Fra nå av kommer det bare til å dreie seg om sex

I USA vaksineres nå rundt 2,7 millioner mennesker daglig, en nedgang på rundt 20 prosent fra toppen 13. april, da 3,38 millioner amerikanere ble vaksinert. Flere medier skriver at problemet nå ikke er tilgang til vaksiner, men å få folk til å ta vaksinen.

- Halvparten av alle amerikanske voksne har fått minst ett skudd av koronavirusvaksinen. Nå kommer den vanskelige delen: å overtale den andre halvparten til å ta den, skrev New York Times i forrige uke.

I Mississippi er det bare 20 prosent som er fullvaksinert, til tross for at alle voksne har hatt over en måned på seg.

Les også: Her deler han ut gratis marihuana til de som har vaksinert seg

Innen utgangen av april skal samtlige amerikanere ha fått tilbud om vaksine, og nylig begynte man også å tilby vaksiner til alle 16-åringer i enkelte stater.

Totalt har nå rundt 140 millioner amerikanere, eller rundt 42 prosent, fått minst en sprøyte, mens 94,8 millioner, rundt 29 prosent, er ferdig vaksinerte.

I forrige uke nådde dermed USA president Joe Bidens mål om å sette 200 millioner vaksinedoser mot koronavirus i løpet av hans første 100 dager ved makten.

Les også: Donald Trump har havnet i full krig med superstjerne: - Han er en rasist

Joe Biden har også signalisert at det snart er på tide at USA begynner å sende vaksiner utenlands.

Les mer: USA vurderer å sende vaksiner til andre land

Over én milliard mennesker er vaksinert

Totalt er nå over én milliard mennesker vaksinert rundt om i verden, viser de siste tallene fra New York Times. Men likevel har smittespredningen aldri vært kraftigere enn den er nå.

På søndag økte toukers gjennomsnittet til 774.404 tilfeller, en økning på 15 prosent sammenlignet med to uker tidligere, viser databasen til New York Times.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Bare to prosent sier nei til vaksinen i Oslo

I Oslo er det bare 2 prosent av befolkningen som har takket nei til å få korona vaksine.

– Dette er svært gode tall. Andelen som vaksinerer seg mot koronaviruset, er høy, og den er høyere enn andelen som vaksinerer seg mot for eksempel stivkrampe, kikhoste og meslinger, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en SMS til Nettavisen.

Les mer: Over 5000 har takket nei til vaksine i Oslo

På mandag opplyste Statsministerens kontor at statsminister Erna Solberg (H) og fire andre statsråder har fått første dose med korona vaksine.

Les mer: Statsminister Erna Solberg koronavaksinert

Samtidig kom nyheten om at en ny avtale mellom EU og Pfizer og Biontech vil trolig sikre Norge 21 millioner korona vaksinedoser over en toårsperiode.

Les mer: Norge får trolig 21 millioner doser av Pfizer-vaksinen over to år

Fredag ble det også klart at personer i alderen 18–44 år kan få første vaksinedose fem uker tidligere, etter at regjeringen forlenger intervallet mellom første og andre dose.

– Vi mottok anbefalingen fra Folkehelseinstituttet i dag og har besluttet å følge den. Når vi øker intervallet, får langt flere vaksine tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fredag.