RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festen fortsetter

Sist oppdatert:
I New Orleans er festen Mardi Gras over og i Rio De Janeiro har sambaen stilnet, men her er ti andre festlige festivaler som kommer med våren.

Hest er best, i alle fall under Cheltenhams National Hunt Festival i England i midten av mars. Her er det bare å satse alt man har av penger på de 20 løpene som skal arrangeres i løpet av fire dager. Nesten 24 millioner deles ut i prispenger, så hit kommer noen av de beste hestene i verden. Husk å ta på deg den fineste hatten.

Irlendere sier ikke nei til en fest og har gjort St. Patricks Day om til en festival i Dublin. I fem dager skal det ikke bare bli parade i gatene, men også teater, fyrverkeri, musikk, dans, komedie og familieunderholdning. Det er ventet at 1,5 millioner mennesker vil ta del i hovedstadsfesten disse dagene i midten av mars.

Valencia er mye mer enn fotball og festivalen Las Fallas er et synelig bevis på nettopp det. I en uke handler det om eksplosjoner, flammer og opptog for å hylle helgenen Josef. I den spanske byen går et utall med figurer i pappmasjé opp i flammer fra 15. til 19. mars.

Gangaur i indiske Rajasthan hyller kjærligheten mellom guden Gan (Shiva) og hans kone Gauri. Dette er delstatens viktigste festival og da spesielt for kvinner. Denne festen er spesielt kjent for sine vakre prosesjoner og høylytte markering, og da spesielt i Udaipur og Jaipur i månedsskiftet mars/april.

St. Stupids Day arrangeres i San Francisco en gang i april. Det er First Church of the Last Laugh og biskopen Joey som feirer dumhetens dag med en parade fra Transamerica Pyramid til Washington Square.

Røkelsen ligger tett over Semana Santa i spanske Sevilla. Denne hellige uka i april består av lange prosesjoner, men også parader med flamencosang. Helt siden 1500-tallet har man gjort dette om til et overveldende festspill over lidelsene til Jesus Kristus.

Vårrengjøring i Thailand skiller seg ut fra alle andre deler av verden. Feiringen av det nye året er i dette landet en våt affære og på sitt aller verste, eller beste, i Chiang Mai i nord. Vann er hovedingrediensen under den buddhistiske seremonien Songkran i midten av april og både ung og gammel kaster seg inn i en vannkrig som kan være forfriskende i varmen på denne tiden av året.

Scoppio del Carro i Firenze har vært feiret siden middelalderen på 1. påskedag. Byens innbyggere samles på Piazza del Duomo for å se at en kunstig due fly over torget for å antenne en vogn fylt med fyrverkeri. Går ritualet som det skal, går det vist også godt med byen.

Mens noen danser samba springer andre 42.195 meter. London Marathon er et klassisk løp som også omtales som verdens lengste gatefest. Rundt 30.000 er med på selve løpet, men det finnes minst like mange entusiaster langs løypa 23. april.

I Nederland er det ingen mangel på rojalister og det merkes veldig godt når dronningens fødselsdag feires i Amsterdam . En 24 timers gatefest innledes allerede på kvelden 28. april og lokker til seg en million mennesker. Hele landet er med på festen, men det skjer mest i hovedstaden. Dronning Juliana ble født 30. april 1909 og døde 20. mars 2004.

(Kilde: Expressen)

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere