RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festet seg til topps

Sist oppdatert:
Ruset på stigende olje og dollar sendte investorene Oslo Børs til nye rekordhøyder.
Det ble nok en rekord på Oslo Børs. Dermed fortsatte jubelstemningen fra fredag. Den nye sluttrekorden for hovedindeksen toppet med en oppgang på 1,08 prosent til 453,85 poeng.

Oljeprisen og dollaren viste styrke sammen med børsene eller i verden og bidro sterkt til mandagen toppnotering. Forbruket av fyringsolje er ventet å ta seg kraftig opp etter at kulden har satt sitt preg på vinterværet i USA og Europa. Det fører til at markedet forventer at spekulantene er ferdig med å innta shortposisjoner innen oljekontraktene.

Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i mars omsatt for 54,27 dollar. Det er en oppgang på 1,55 prosent.

Oppgangen i oljeprisen sendte tungvekterne Statoil og Norsk Hydro til toppen over listen av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. Fusjonskameratene steg henholdsvis 1,42 prosent til 161,25 kroner og 1,20 prosent til 189,50 kroner. DNO klarte ikke følge opp, mens PA Resources steg 3,41 prosent til 53 kroner.

Oljeserviceselskapet Subsea 7 steg 5,65 prosent til 112,25 kroner. Lehman Brothers har startet dekning av selskapet i en ny analyse. I analysen har meglerhuset satt et kursmål på 175 og har en overvekt-anbefaling.

- Vi tror Subsea 7 er godt posisjonert til å utnytte den forventede oppgangen i syklusen, heter det i analyse fra Lehman melder Dow Jones Newswire. Meglerhuset mener at selskapets potensial ikke er godt nok reflektert i den gjeldende verdisettingen.

Acergy steg 3,25 prosent til 119 kroner, mens Kjell Inge Røkkes Aker Kværner ble løftet 4,25 prosent til 687 kroner. Aker steg 2,96 prosent til 365 kroner.

Seadrill fulgte med den sterke sektoren opp, med en oppgang på 3,72 prosent til 104,50 kroner. Prosafe klatret 2,13 prosent til 96 kroner.

Fergeselskapet Tide ble dagens vinner med en oppgang på 16,28 prosent til 500 kroner, men det ble ikke omsatt aksjer for mer enn 200.850 kroner.

- Med over to milliarder kroner i omsetning og tre tusen ansatte er Tide ett av de største transportselskapene i Norge. Aksjen verdsettes for tiden til et pris/bok-forhold på 1,0. Et selskap skal være dårlig drevet for at det ikke skal være verd mer enn bokført egenkapital. Verken resultatregnskap eller egenkapitalrentabilitet tilsier imidlertid at Tide er et dårlig drevet selskap, snarere tvert imot, skriver Orion i sin morgenrapport.

Oljeselskapet Rocksource la på seg 14,63 prosent til 1,41 kroner. Kundene til nettmeglerhuset Nordnet var de ivrigste aksjeplukkerne i Rocksource og sto bak 51,5 prosent av nettokjøpene.

Tandberg Storage og Tandberg Data fulgte etter på vinnerlisten selskapene. Tandberg Storage skal presentere sitt resultat for fjerde kvartal torsdag og det er store forventninger til hva selskapet skal legge frem. Aksjen steg 9,73 prosent til 4,85 kroner. Tandberg Data steg 8,41 prosent til 7,48 kroner.

Comrod hadde sin børsdebut som et selvstendig selskap på Oslo Børs. Aksjen endte på 24 kroner. Selskapet ble skilt ut av Hexagon som falt 17,13 prosent til 10,40 kroner. Hexagon-aksjonærene har blitt med som aksjeeiere i Comrod og fallet i Hexagon kom som en følge av at ti Hexagon-aksjer ga rett til en Comrod-aksje.

Simtronics falt 14,65 prosent til 2,33 kroner. Selskapet melder at de har prospektet klart for den planlagte emisjonen. Tegningskursen vil ligge i intervallet mellom 1,20 og 3 kroner i emisjonen på inntil 30 millioner kroner.

Svekket start i USA

Aksjemarkedene i New York lå an til å stige fra starten, men spådommene innfridde ikke.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,14 prosent til 12.550,95 poeng like etter at markedet åpnet. Den brede S&P 500-indeksen er tilnærmet uendret på 1430,03 poeng. Teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,14 prosent til 2.447,76 poeng.

Flere av boligbyggerselskapene i USA har meldt at de ikke vil klare å innfri forhåpningene til siste kvarta. Selskapene har sendt ut resultatvarsler. Dette har fått flere av meglerhusene til å nedgradere sektoren.

Resultatsesongen ble sparket i gang for fullt i forrige uke og svake utsikter fra Apple og IBM tynget da teknologiaksjene i USA. Selv om begge selskapene hadde lagt et sterkt kvartal bak seg, var det usikkerhet knyttet den fremtidige omsetningen.

Mandag la legemiddelselskapet Pfizer frem et resultat på 9,45 milliarder dollar i tredje kvartal eller 1,32 dollar per aksje. Det er en oppgang fra 2,73 milliarder dollar eller 37 cents i samme periode året før. Omsetningen var i fjerde kvartal på 12,6 milliarder dollar mot 12,55 milliarder dollar i samme kvartal i 2005.

Det justerte resultatet endte på 43 cents per aksje i fjerde kvartal, mens analytikerne på Wall Street ventet at resultatet skulle ligge på 42 cents per aksje og en omsetning på 12,26 milliarder kroner.

Brikkeprodusenten Texas Instruments og kredittkortselskapet American Express skal etter at Wall Street har stengt handelen legge frem sine resultater for siste kvartal.

Oljeprisen holder stabil i den amerikanske handelen. Kulden har kommet til USA og Europa og det drar prisen på råolje oppover. Frontkontraktene på WTI-oljen koster 53,48 dollar ved råvarebørsen i New York.

Statistikken over de ledende indikatorer i USA vil ikke bli frigitt før i tirsdag, melder Conferance Board som har ansvaret for å produsere undersøkelsen. Opprinnelig skulle tallene slippes mandag, men det er nå blitt utsatt til tirsdag.

Oppgang ventet på Wall Street

Det amerikanske aksjemarkedet ligger an til å få en sterk start denne uken. Futurene peker oppover og indikerer at børsene i New York kan få et løft.

I forrige uke tynget svake utsikter fra Apple og IBM teknologiaksjene i USA. Selv om begge selskapene hadde lagt et sterkt kvartal bak seg, var det usikkerhet knyttet den fremtidige omsetningen.

Nasdaq-futuren klatrer 0,32 prosent, mens den toneangivende S&P 500-futuren stiger 0,12 prosent.

Resultatsesongen blåser videre blant de amerikanske tungvekterne. Brikkeprodusenten Texas Instruments og kredittkortselskapet American Express skal etter at Wall Street har stengt handelen legge frem sine resultater for siste kvartal.

Oljeprisen holder stabil i den amerikanske handelen. Kulden har kommet til USA og Europa og det drar prisen på råolje oppover. Frontkontraktene på WTI-oljen koster 53,48 dollar ved råvarebørsen i New York.

Stikker til ny rekord

Kaldt vær i USA sender hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,30 prosent til 454,86 poeng.

Utsikter til kaldere vær i USA sender oljeprisen oppover mandag morgen. Kaldt vær betyr fort at etterspørselen etter fyringsolje tar seg opp og sørger for et høyere forbruk av olje. I forrige uke begynte spekulanter å reversere sine short-posisjoner i oljemarkedet, og det bidro til å sende kontraktsprisen på råolje opp. Det er ventet at det kalde været vil bidra til at denne tendensen skal fortsette i starten på denne uken.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i mars ligger på 53,77 dollar ved råvarebørsen i London. Det er en oppgang på 0,62 prosent.

Statoil stiger 1,89 prosent til 162 kroner, mens Norsk Hydro klatrer 1,60 prosent til 190,25 kroner. DNO stiger 1,13 prosent til 12,56 kroner.

Telenor, Yara og REC stiger til nye rekordnoteringer. Ny historisk toppnotering i telekonsernet Telenor er på 132 kroner og det verdsetter selskapet til 221,7 milliarder kroner. Yaras markedsverdi har passert 49 milliarder kroner da kursen satte ny rekord på 162,50 kroner. Solenergiselskapet RECs nye toppnotering er på 142 kroner og det priser selskapet til 70 milliarder kroner.

Torskeoppdretterne i Codfarmers fortsetter den sterke avslutningen i forrige uke. Aksjekursen stiger 7,69 prosent til 35 kroner og det sender aksjen til toppen av vinnerlisten.

TTS Marine melder at de styrker posisjonen innen offshoremarkedet gjennom å kjøpe selskapet ICD Projects. Markedet svarer med å sende TTS opp 7,02 prosent til 80 kroner.

- Ved kjøp av ICD Projects AS vil TTS bli en komplett leverandør av avansert offshore håndteringsutstyr, inklusive offshore kraner, skriver TTS

Oljeserviceselskapet Subsea 7 følger etter på vinnerlisten med en oppgang på 5,65 prosent til 112,25 kroner. Interessen for selskapet er stort.

IT-selskap Birdstep stiger 4,74 prosent til 11,05 kroner. Juniper Networks har lagt inn en betydelig ordre på tilsluttede databaseprodukter i Birdstep. Det er ikke opplyst hva ordren er verdt, men selskapet selv mener at det er et viktig bevis på at de har sterke produkter.

Hexagon topper taperlisten med en tilbakegang på 14,74 prosent til 10,70 kroner. Utfisjoneringen av Comrod har med virkning i dag. Ti aksjer i Hexagon gir rett til en aksje i det nye børsselskapet Comrod, og Hexagon går uten denne retten mandag. Hexagon-aksjonærene er dermed blitt eiere i Comrod mandag.

Stormer til nye høyder

Aksjemarkedene i Australia, Kina, Hongkong og Singapore satte alle nye toppnoteringer. Oppgang i råvarepriser og generell optimisme i det finansmarkedene ga støtte til oppangen.

- Med høyere råvarepriser og positive økonomiske nyheter fra USA er det god støtte for aksjer sier forvalter Tom Murphy i Deutche Bank til Bloomberg News.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International var mandag morgen opp 0,9 prosent til 141,48 poeng. Indeksen er nå på det høyeste nivået siden 2. januar.

I Hongkong førte stor interesse for China Mobile til at Hang Seng-indeksen satte ny rekordnotering med en oppgang på 2,19 prosent til 20.772,22 poeng. Det kinesiske mobilselskapet rapporterte om rekordmange nye abonnenter som tegnet seg i forrige måned og det sendte aksjekursen til himmels.

I Australia satte S&P/ASX 200-indeksen ny toppnotering, mens Shanghai og Shenzhen 300-indeksen i Kina avsluttet med nye rekorder. I Singapore var den anerkjente Straits Times-indeksen også i rekordhumør.

Den japanske Nikkei 225-indeksen steg 0,66 prosent til 17.424,18 poeng. Bankaksjene var i skuddet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere