*Nettavisen* Nyheter.

Festivaler i lange baner

Fotoutstilling i Madrid er bare én av mulighetene i sommer. Foto: Margit Brand

Verden varmes opp av eggende rytmer og festivalmoro. Se hva som skjer i verden i juni.

25.06.10 13:05

Verden

København
Designutstilling – 11. juni–19. september
Kunstindustrimuseet i København stiller ut arbeidene til en av de store danske designerne i det 20. århundre; Margit Brandt. Hovedfokus er på det hun gjorde i perioden 1965–1980, en epoke som preges av en aldri så liten revolusjon innenfor klesdesign. Klærne Brandt skapte i disse årene reflekterer både ungdomsopprør og kvinnefrigjøring.

London
Show – 24. mai–4. september
Musikalen «The Fantasticks» fyller femti år i år. Den ble i sin tid skrevet og komponert av Tom Jones og Harvey Schmidt; og klassikeren settes nå opp på Duchess Theatre i helt ny drakt. To fedre bygger en mur mellom husene sine for å forsikre seg om at barna deres ikke skal bli forelsket i hverandre. Du kan jo tenke deg hvordan det går.

Berlin
Opera – premiere 6. juni
I Perus kongedømme er alle tilsynelatende i et evig godlune, men skinnet bedrar. Bak disse smilende maskene skjuler det seg skrekk og ulykke. I operaen «La Périchole» av Jacques Offenbach velger en ung kvinnelig gatesanger rikdom fremfor kjærligheten til unggutten Piquello. Men skjebnen innhenter henne på uventet vis i denne operaen som vises på Komische Oper.

Kairo
Yogafestival – 30.mai–7. juni
I Kairo arrangeres internasjonal yogafestival i begynnelsen av juni. Hit kommer entusiaster fra alle verdenshjørner for å utøve yoga og meditere fra morgen til kveld. Festivalen innebærer også en unik mulighet til å lære om astrologi, karma og åndelighet, om du søker slikt.

Reykjavik
Havfestival – 4.–6. juni
Den første helgen i juni hvert år hyller islendingene havet med en egen festival. Havet og fisket har alltid vært essensielt for livet på øya, og er selvsagt verdt en fest. Alle fiskerne tar fri denne helgen, båtene legges til kai og det arrangeres tevlinger mellom sjømennene på land og til vanns. Moro for hele familien!

Seinäjoki
Rockefestival – 18.–20. juni
I år arrangeres Provinssirock, Finlands største internasjonale rockefestival, for 32. gang. Festivalen byr på noen av de mest kjente og heiteste navnene fra rockens verden, og i år kommer blant annet tyske Rammstein, engelske Bullet For My Valentine, Wolfmother fra Østerrike og mange flere.

Milano
Filmfestival – 22.–29. juni
Gå ikke glipp av Milanos homse- og lesbefilmfestival MIX. Festivalen har vært arrangert hvert år i mer enn 20 år på Teatro Strehler, og feirer den homofile kulturen i en hel uke med filmer, diskusjoner og fester. Cirka 18 000 besøker festivalen hvert år.

Chicago
Bluesfestival – 11.–13. juni
Chicago bluesfestival er den største frie bluesfestivalen i verden og byens desidert største musikkfestival. Flotte konserter spilles fra fem scener over tre døgn, og sammen med 650 000 andre kan du se og høre Chicago befeste sitt renommé som verdens blueshovedstad nummer én.

Stockholm
Kunstutstilling – 16. juni–16. august
I sommer kan du på Nationalmuseet i Stockholm oppleve utstillingen Hemma – skandinaviske interiører i kunsten. Her har museet satt sammen tegninger, malerier og akvareller fra sin rikholdige samling, med motiver fra de hjemmelige sfærer.

Madrid
Fotoutstilling – 9. juni–27. september
Reina Sofia-museet i Madrid setter i sommer opp en fotoutstilling med New York som tema. De viser hovedsakelig foto tatt i storbyen på 1970-tallet, men også nyere bilder, videoinstallasjoner og filmer fra samme by.

Norge

Vestfold
Festspill – 4.–27. juni
Vestfold Festspillene er fylkets største kulturbegivenhet og arrangeres i år for 19. gang. Festspillene omfatter i hovedsak musikk og scenekunst, og arrangeres i 14 kommuner, på teaterscener og i strandkanten. Årets trekkplastre er blant annet Henning Kraggerud, Kim Larsen og Kjukken og Oslo Strykekvartett.

Volda
Nynorskfestspel – 24.–27. juni
Hvert år feires den nynorske kulturen i Ørsta og Volda. Til Dei nynorske festspela kommer forfattere, musikere og billedkunstnere, alle med røtter i nynorsk språk og kultur. Blant årets artister er Sigvart Dagsland og Steinar Albrigtsen. Av forfattere får vi møte Olaug Nissen og Rønnaug Kleiva. Sistnevnte er årets festspilldikter.

Valdres
Musikkfestival – 23. juni–4. juli
En av Norges mest spennende kammermusikkfestivaler arrangeres i Valdres i slutten av juni. På Valdres Sommersymfoni møtes musikere fra mange land og generasjoner, og det bys på mer enn 40 konserter i naturskjønne omgivelser.

Harstad
Festspill – 19.–26. juni

Gå ikke glipp av Festspillene i Nord-Norge, landsdelens desidert viktigste og største kulturarrangement. Harstad er sentrum og gjestes av nasjonale og internasjonale musikere, dansere og scenekunstnere. Festivalen har også egne festspill for barn samt en ungdomskulturfestival.

Hamar
Vokalfestival – 17.–20. juni
I juni arrangeres det igjen Kirsten Flagstad Festival på Hamar, der målet er å feire og videreutvikle kulturarven til Hamars berømte bysbarn. Festivalen hyller stemmen som instrument med klassisk musikk og vokal i sentrum. Det arrangeres konserter for voksne og barn på scener over hele byen, fra Hamardomen til kjøpesentre.

Grimstad
Kortfilmfestival – 16.–21. juni
Kortfilmfestivalen i Grimstad kan du virkelig oppleve hvor variert film kan være. Fiksjon, dokumentar og mer eksperimentelle saker vises seks dager til ende, og mellom øktene kan du nyte sørlandsidyll fra bryggekant og uteserveringer. Festivalen er et trivelig og viktig treff for filmskapere og filminteresserte fra hele landet.

Hadeland
Friluftsteater – 24.–27. juni
Musikkteateret «Bronsebukkene» er et friluftsteater med handling hentet fra bronsealderen. Stykket spilles like ved Hadeland Glassverk i det vakre kulturlandskapet på Midtre Olimb gård. Utgangspunktet for stykket er Norges største bronsealderfunn på et småbruk i Lunner på Hadeland i 1923, da 11 år gamle Ragna fant to små bronsebukker under våronna.

Porsgrunn
Teaterfestival – 23.–27. juni
Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival arrangeres av Grenland Friteater, som er et av Norges eldste gruppeteatre. Nasjonale og internasjonale teaterkrefter samles på festivalen til kurs, konferanser og forestillinger innenfor mange forskjellige sjangre. Et unikt møtested for teaterfolk.

Arendal
Rockefestival – 29. juni–2. juli
Hovefestivalen på Tromøya utenfor Arendal er Norges største rockefestival. I tillegg til å høre på mange spennende artister fra hele verden kan du telte, bade, grille og nyte andre sommerlige aktiviterer. På årets program står blant andre Muse, Massive Attack og As I Lay Dying.

Oslo
Fortellerfestival – 2.–6. juni
Fortellerfestivalen er blitt en årlig begivenhet som samler folk med formidlingsglede. Her møtes norske og utenlandske fortellere for å holde kurs, diskutere og sist, men ikke minst; fortelle. Møt opp i Dramatikkens hus og opplev fortellerkunst av ypperste klasse!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.