RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feststemning på børsen

Sist oppdatert:
Jubelscenene ble igjen synlig på Oslo Børs. Les alt om børsdagen.
Torsdag ble en festdag for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen ble løftet 1,72 prosent til 484,45 poeng.

Oppturen kom etter en nervøs og usikker start. Manglende signaler fra USA og Asia gjorde det vanskeligere for investorene å bestemme seg om retningen, men etter lunsj gikk det kun en vei. Oppover. Børsene rundt om i Europa ga klare føringer på hvordan dagen skulle ende.

Utlendingene ledet an i kjøpsfesten på børsen. Totalt ble det omsatt aksjer for 13,6 milliarder kroner på Oslo Børs torsdag. Det svenskeide meglerhuset Neonet sto bak 60 prosent av nettokjøpene torsdag og ble klart største nettokjøper. En rekke investeringsbanker, store meglerhus, fond og andre institusjonelle investorer benytter seg av Neonets direktehandel. Dermed kan det tyde på at de profesjonelle aktørene igjen fatter interesse for aksjene på børsen i Norge.

Tungvekterne satte seg fremst i lokomotivet som sendte børsen rett opp. Drevet av rekordhøy oljepris ble det en festforestilling for oljegigantene. Statoil ble sendt opp hele 3,83 prosent til 183 kroner. Norsk Hydro ville ikke være langt dårligere og steg 3,89 prosent til 233,75 kroner. Neonet figurerte høyt oppe som en av de største nettokjøperne av begge aksjene.

Hydro kunne opplyse at produksjonen fra prestisjeprosjektet Ormen Lange startet opp. Feltet inneholder store funn av gassforekomster og den første produksjonen av naturgass er starten på et nytt eventyr. Når Ormen Lange er i full gang vil Norge innta posisjonen som verdens neste største eksportør av gass og vil dekke rundt 20 prosent av gassforbruket i Europa.

Telenor fortsatte oppturen etter et pust i bakken onsdag. Torsdag var det duket for en oppgang på 2,70 prosent til 114 kroner. Igjen var det Neonet som toppet listen over nettokjøperne.

Flere av de andre børskjempene gjorde det skarpt. Petroleum Geo Service steg 2,37 prosent til 140,50 kroner, mens Aker Kværner ble løftet 3,13 prosent til 148,50 kroner. Tankrederiet Frontline klatret opp 2,52 prosent til 264 kroner.

Markedet tok godt i mot nyheten om at Norske Skog reduserer papirproduksjonen med 200.000 tonn i Europa for 2008. Størsteparten av reduksjonen vil komme i Norge. I tillegg kommer de til å iverksette produksjonsinnskrenkninger ved avispapirfabrikkene i Europa på 70.000 tonn i tredje og fjerde kvartal i år.

- Det forventes en klar positiv resultatmessig effekt av stengningene, skriver Norske Skog i en børsmelding.

Selv hevder Norske Skog at kuttene ikke vil føre til oppsigelser, men åpner opp for at de kan komme permisjoner. Aksjen ble sendt opp 2,21 prosent til 64,70 kroner.

Aksjonærene i Crew Gold måtte tåle et fall på 3,71 prosent til 9,08 kroner. Selskapet gjennomført onsdag kveld en emisjon på 380 millioner kroner. Totalt utsteder de 42,25 millioner nye aksjer til en tegningskurs på 9 kroner per aksje. Det er midt i intervallet de anslo onsdag, men opprinnelig tok de sikte på å hente inntil 400 millioner kroner. Emisjon ble ifølge selskapet betydelig overtegnet og skal benyttes til å finansiere utvikle gruvedriften i Guinea og på Filippinene.

Oljeprisen falt til 77,35 dollar fatet ved råvarebørsen i London. Det er marginalt ned sammenlignet med nivået fra morgenen. Dagen i forveien ble det ny prisrekord for den amerikanske referanseolje WTI ved råvarebørsen i New York. Orkaner, lave oljelagre og forventninger om økt forbruk gjør at prisen holder seg nær rekordnivåer.

Styrkeløft i USA

Torsdagens makrorapport fra arbeidsmarkedet brakte ikke mye nytt på banen. Bedre er nyheten om at General Motors snart kan ta foten vekk fra nødbremsen.

Børsene i New York stiger fra start torsdag. Den kjente industriindeksen Dow Jones klatrer 0,63 prosent til 13.374,08 poeng. Aksjene på den brede S&P 500 stiger 0,57 prosent til 1.479,75 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 0,33 prosent til 2.600,71 poeng.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte med 4.000 til 319.000 i forrige uke. Forventningene blant økonomene lå på 325.000, viser tall fra Bloomberg News. Antallet langtidsledige falt med 6.000 til 2.585.000.

Fredag i forrige uke kom sysselsettingsrapporten som slo ned som en overraskelse. Blant det som sjokkerte økonomene var at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 4.000, mens blårussen hadde ventet en tilvekst på 100.000. Ledighetsraten forble uendret på 4,6 prosent. Flere økonomer har argumentert for at svekkelsen i boligmarkedet blir motvirket av det sunne arbeidsmarkedet. Fredag snudde mange i sitt syn.

General Motors opplever økende interesse for selskapet. Ifølge Detroit News prøver den amerikanske bilstoltheten å få innført et todelt lønnssystem som vil tillate at nye ansatte kan få mindre lønn enn gamle travere. Samtidig skriver Wall Street Journal at den sterke fagforeningen United Auto Workers er på glid på spørsmålet om å opprette et fagforeningskontrollert fond som skal ta seg av helseforsikring.

Dette kan gi en etterlengtet hjelp til de tre største bilprodusentene i USA. Disse har de siste årene slitt med store pensjonsforpliktelser og har hatt et skrikende behov for omstilling. En avtale med de fagorganiserte kan bidra til at 95 milliarder dollar blir frigjort.

Billigkjeden Target sier de kan komme til å selge kredittkortfordringer for til sammen 7 milliarder dollar.

Dollarkursen fortsetter å svekke seg mot de viktigste valutaene. Forventninger om at den amerikanske sentralbanken vil sette ned renten etter rentemøtet førstkommende tirsdag har fått USAs valuta til å gå i kjelleren.

Oljeprisen faller moderat tilbake etter rekordferden onsdag. Torsdag ettermiddag omsettes WTI-oljen til 79,69 dollar fatet, men var tidligere over 80 dollar.

Wall Street snuser opp

Nasdaq-futuren blir løftet 0,39 prosent, mens S&P 500-futuren stiger 0,38 prosent. Dow Jones Indicative er opp 0,31 prosent.

Aksjemarkedet reagerte ikke mye på makropakken fra den amerikanske myndighetene. På dagens agenda sto en rapport fra arbeidsmarkedet som viser hvor mange ledige som søker om ledighetstrygd.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte med 4.000 til 319.000 i forrige uke. Forventningene blant økonomene lå på 325.000, viser tall fra Bloomberg News. Antallet langtidsledige falt med 6.000 til 2.585.000.

Fredag i forrige uke kom sysselsettingsrapporten som slo ned som en overraskelse. Blant det som sjokkerte økonomene var at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 4.000, mens blårussen hadde ventet en tilvekst på 100.000. Ledighetsraten forble uendret på 4,6 prosent. Flere økonomer har argumentert for at svekkelsen i boligmarkedet blir motvirket av det sunne arbeidsmarkedet. Fredag snudde mange i sitt syn.

Oljedopet børsoppgang

Hovedindeksen på Oslo Børs starter dagen med en oppgang på 0,28 prosent til 477,59 poeng. Utviklingen i USA og Asia ble blandet det siste døgnet og markedet har med det færre holdepunkter å se til.

Statoil stiger 0,85 prosent til 177,75 kroner, mens Norsk Hydro stiger 0,89 prosent til 227 kroner. Oppgangen kommer som følge av at oljeprisen igjen tester rekordnivåene fra i fjor. I den amerikanske handelen steg prisen på WTI-olje til over 80 dollar fatet og det er ny rekord. Oljelagrene i USA fikk sitt største fall hittil i år da de i forrige uke minket med 7,1 millioner fat.

Lavere oljelagre i USA gir oljemarkedet signaler om at forbruket til amerikanerne øker. Noe av årsaken til fallet kommer som følge av orkansesongen der kraftige vannmasser truer forsyningene til havnene. En ny orkan har dannet seg i Mexicogolfen. Navnet ble Humberto og retnningen til denne orkanen kan fort påvirke produksjonen og raffineriene i området. Det er med på å sende oljeprisen oppover.

Ved råvarebørsen i London koster et fat Nordsjøolje med levering i oktober 77,53 dollar

Gullselskapet Crew Gold faller 2,65 prosent til 9,18 kroner. Selskapet gjennomført onsdag kveld en emisjon på 380 millioner kroner. Totalt utsteder de 42,25 millioner nye aksjer til en tegningskurs på 9 kroner per aksje. Det er midt i intervallet de anslo onsdag, men opprinnelig tok de sikte på å hente inntil 400 millioner kroner. Emisjon ble ifølge selskapet betydelig overtegnet og skal benyttes til å finansiere utvikle gruvedriften i Guinea og på Filippinene.

Norske Skog har igjen satt i gang en omfattende spareplan. Nå vil de redusere papirproduksjonen med 200.000 tonn i Europa hvor størsteparten av reduksjonen vil komme i Norge. Kuttet kommer i 2008, men vil allerede i tredje og fjerde kvartal iverksette produksjonsinnskrenkninger ved avispapirfabrikkene i Europa på 70.000 tonn.

- Det forventes en klar positiv resultatmessig effekt av stengningene, skriver Norske Skog i en børsmelding.

Selv hevder Norske Skog at kuttene ikke vil føre til oppsigelser, men åpner opp for at de kan komme permisjoner. Aksjemarkedet setter pris på avgjørelsen og sender aksjekursen opp 4,11 prosent til 65,90 kroner.

Eiendomsselskapet Norwegian Property stiger 3,11 prosent til 66,25 kroner etter at de har valgt å trekke budet på Norgani. I august la de inn et bud på 82,50 kroner per aksje, men fikk denne uken konkurranse av Aberdeen Property som byr 88,50 kroner for hver Norgani-aksjen. Aksjemarkedet er fornøyd med at Norwegian Property trekker budet, men ser redusert sannsynlighet for en budkamp om hotelleiendomsselskapet.

Norgani-aksjen faller 2,20 prosent til 89 kroner, men holder seg likevel over budet til Aberdeen.

Mild oppgang i Asia

Volatilitet preger bildet i Asia torsdag.

Med Toshiba og Samsung i spissen faller teknologiaksjene på grunn av lavere priser på mikrobrikker. Selskaper innen stålindustrien løfter seg på grunn av høyere priser i Sør-Korea og Kina.

Kontraktprisene for NAND flashbrikker var ned 11 prosent til 8.02 dollar onsdag i følge Dramexchange, som er Asia's største spotmarked for minnebrikker. I løpet av måneden har prisene falt 20 prosent.

Verdens største produsent av minnebrikker, Samsung, var ned 1.3 prosent til 553,000 won, mens verdens nest største produsent, Hynix, var ned 3.8 prosent til 30,200 won.

- Det var ventet at etterspørselen etter mikrobrikker ville ta seg opp i tredje kvartal, men det har ikke skjedd, sier Ivan Tham i City of London Investment Management Co. i Singapore til Bloomberg.

Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeksen i Tokyo stiger knappe 0,1 prosent til 150,58 poeng etter å ha vært nede 0,2 prosent tidlig på handledagen.

Den japanske Nikkei 225-indeksen stiger 0,2 prosent til 15,835.01 poeng og Topix-indeksen er ned 0,2 prosent. Med Hang Lung Properties Ltd. I føringen klatrer Hang Seng-indeksen i Hong Kong til ny rekord. Årsaken er spekulasjoner om at lånekostnader vil falle og øke etterspørselen etter eiendom. Hang Seng stiger 0,1 prosent til 24,331.10 poeng.

I Taiwan står Taiex-indeksen for det største fallet i Asia-regionen.

Stålindustriselskapene har steget i løpet av dagen.

- En global skipsindustriboom vil trigge etterspørselen til nye høyder, ifølge en rapport fra Daewoo Securities. Gjennomsnittsprisene på stål i steg i Kina 12,2 prosent i løpet av august i forhold til samme periode året før,

På råvarebørsen ble råoljen handlet til historisk høye nivåer etter en oljelagerrapport. Det amerikanske energidepartementet leverte tall som viste at oljelagrene hadde falt med 7,01 millioner fat til 322,6 millioner fat forrige uke. Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet oktoberkontrakten på WTI-oljen 79,84 dollar. I løpet av handelen ble oljen notert til 80,18 dollar på det meste. Prisene er nå hele 25 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Liten nedtur i USA

Tirsdag sendte investorene aksjene oppover etter to tunge dager, men onsdag måtte de tåle at aksjene faller svakt tilbake. Starten på dagen var preget av gevinstsikring etter mandagens fall, og i bakgrunnen murrer fortsatt problemene i bolig- og kredittmarkedet samt at den rekordhøye oljeprisen tynger. Investorene beveger seg forsiktig i forkant av klare signaler om sentralbanksjef Bernanke vil sette ned renten.

- Vi hadde et ganske eksplosivt rally i går, og dagen etter pleier vil og samle våre tanker og si, vel Texas Instruments, det er ikke bra for tech og telekom, sier sjefstrateg Art Hogan i Jefferies & Co.

Tirsdag steg aksjene på Wall Street som følge av forventninger om rentekutt fra den amerikanske sentralbanksjefen. Alle de tre nøkkelindeksene ble løftet mellom 1,40 og 1,50 prosent.

Dollaren svekker seg mot de fleste andre valutaene generelt og mot euroen er den nå på det svakeste nivået noensinne. Det gir problemer for sentralbanksjef Ben Bernanke. FED-sjefen har press på seg til å sette ned rentenivået, men den svake dollaren kan gjøre dette vanskeligere.

På råvarebørsen ble råoljen handlet til historisk høye nivåer etter en oljelagerrapport.

Det amerikanske energidepartementet leverte tall som viste at oljelagrene hadde falt med 7,01 millioner fat til 322,6 millioner fat forrige uke. Dette var et langt større fall enn konsensusen tallknuserne Bloomberg hadde hentet estimater fra forespeilet. De 17 analytikerne som var blitt spurt før fremleggelsen mente nemlig at lagertallene ville vise en nedgang på 2,7 millioner fat.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet oktoberkontrakten på WTI-oljen 79,84 dollar. I løpet av handelen ble oljen notert til 80,18 dollar på det meste. Prisene er nå hele 25 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

USAs finansminister Henry Paulson var ute og sa at problemene som herjer subprime- og kredittmarkedet vil ta litt tid før det løser seg. Men mens Paulson pånytt forkynte synet om at økonomien er sterk er det andre som frykter at boligproblemene vil skade økonomien generelt.

- På landsbasis faller konsumentens kredittvurderinger raskere enn Britney Spears karrieremuligheter, sier Jack Albin hos Harris Private Bank, ifølge Marketwatch.

Texas Instruments sendte sent tirsdag kveld ut en blandet oppdatering på sine utsikter for tredje kvartal. Selskapet barberer øvre intervall av sin guiding topplinjen i tredje kvartal, men ser likevel bedre resultater. Verdens største produsent av brikker til mobiltelefoner venter nå at omsetningen vil ligge mellom 3,56 og 3,72 milliarder dollar. Tidligere har de operert med en guiding på mellom 3,49 milliarder og 3,79 milliarder dollar.

Estimatene for resultat per aksje er hevet til mellom 49 og 53 cents fra 46 og 52 cents. Men det hjalp lite da investorene sendte aksjen ned med nesten to prosent. Noe av det kan også forklares med at selskapets største kunde, Nokia, falt med rundt 2,5 prosent.

Bedre gikk det for oljegiganten Exxom som ble løftet rundt prosenten på oljeprisoppgangen og olje- og gassprodusenten Apache som steg med over to prosent etter en oppgradering i kjøpsanbefalingen fra meglerhuset Goldman Sachs.

Dagens nøkkeltall:

Dow-0,13% til 13.291,65
Nasdaq-0,21% til 2.592,07
S&P 500+0,00% til 1.471,56

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere