*Nettavisen* Nyheter.

Fet mat svekker minnet

Fet mat kan påvirke hukommelsen og evnen til å lære, viser ny forskning.

26.10.06 11:13

(SIDE2): - Denne forskningen er betydningsfull. Det kan for eksempel føre til et annet syn på sykdommer som Alzheimer, sier professor Charlotte Erlanson-Albertsson til SvD.

Den nye forskningen viser at kosthold som inneholder mye fett gir skader i hippocampus. Det vil si den delen av hjernen som står for hukommelse, læring og den spatiale oppfatningen, det vil si oppfatningen av rom.

Undersøkelsen er presentert i doktoravhandlingen til Andreas Lindqvist ved Lunds universitet. I et dyreforsøk med rotter viste det seg at dyrene hadde fått skader i hippocampus etter bare fire uker med fettrik kost. Rottene ble matet med både kokosfett, som er mettet fett, og umettet fett i form av rapsolje.

Etter fire uker ble dyrene avlivet og da kunne forskerne se at de hadde fått redusert nyproduskjon av nerveceller i hippocampus.

LES MER HELSE HER.

Hippocampus, den sjøhestformede delen av hjernen, sitter ved tinningen. Hippocampus har stor betydning for lagring av hukommelse. Den oppbevarer minnesporet i flere uker, og flytter den gradvis over i spesifikke deler av hjernen. Havhest heter «Hippocampus» på latin.

Følg side2 på mobilen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.