RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fettbombe i babymat

Foto: Scanpix
Ikke la deg lure av ordene «vegetabilske oljer» i innholdsfortegnelsen.

(iBergen.no) For ikke alle planteoljer er sunne, skriver forbrukerportalen.no.

- Anbefalt dose
Trass i at palmeolje øker kolesterolkonsentrasjonen i blodet og dermed er svært ugunstig for kroppen, brukes det i nærmere ti prosent av alle matvarer man finner i norske butikkhyller.

Fettbomben finnes blant annet i babygrøt fra Nestlé og Småfolk. I tillegg er den også tilsatt i frokostblandingene Honey Nut Cheerios og Nesquik. Ifølge de to barnematprodusentene er palmeoljen så utblandet i deres produkter at den i kombinasjon med de andre fett-typene utgjør den anbefalte dosen av mettet fett til et barn.

Hjertesykdommer senere i livet
Men ernæringsprofessor Christian A. Drevon ser helst at den usunne oljen erstattes med sunnere planteoljer som raps og solsikke.

- Det er ikke riktig at palmeolje inneholder fettsyrer småbarn må ha, og teknisk er det selvfølgelig mulig å unngå palmeolje. Jeg mener det er et undervurdert felt for helsen senere i livet, spesielt i forbindelse med til utviklingen av hjerte- og karsykdommer, sier Drevon til forbrukerportalen.no.

Kapper regnskog
I tillegg til å være usunn for kroppen, er oljen også miljøskadelig. For at oljepalmen skal kunne dyrkes, har store områder med regnskog måtte vike for palmeplantasjer.

Ifølge Vemund Olsen i Regnskogfondet har nesten all regnskog i Malaysia blitt rasert for å produsere palmeolje.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere