Fettere omkom i snøskredet

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (Scanpix)

Politiet har frigitt navnene på de to omkomne.

19.02.12 10:08

De omkomne er 56 år gamle Roger Alf Andersen og 47 år gamle Harald Arne Andersen. Det informerte politiet om lørdag kveld.

Begge var bosatt på Kvaløya i Tromsø kommune.

Les saken i Nordlys

- Pårørende av de omkomne er underrettet og inneforstått med at navnene frigis, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Børge Lindberg.

Etterlater seg tilsammen sju barn
Harald Arne Andersen etterlater seg tre barn, mens Roger Alf Andersen etterlater seg kone og fire barn.

- Disse to var søskenbarn. De to andre i følget vet vi ikke om var i slekt med hverandre, eller om de var i slekt med de omkomne, sier Lindberg.

Ifølge Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), ble begge de omkomne erklært død av utrykningslege på stedet hvor de ble tatt av snøskred lørdag.

De var i området på skitur sammen med to kamerater.

Den ene av disse to ble fraktet til UNN, hvor vedkommende behandles for lettere skader.

Skredalarm
Det ble slått skredalarm etter at et stort snøskred ble utløst ved Middagstinden på Kvaløya i Tromsø lørdag formiddag.

Politiet fikk melding klokken 12.34 om snøskredet på fjellet som er et yndet utfartssted for turgåere og skikjørere, og politi, ambulansehelikopter, ambulanser og frivillige redningsgrupper rykket ut til stedet.

- Norsk Folkehjelp Tromsø ble varslet av politiet klokken 12.36. Meldingen gikk ut på at to personer er savnet i skredet og at det muligens er vanskelig adkomst til skredområdet, sier beredskapsansvarlig for Norsk Folkehjelp Erlend Aarsæther til nordlys.no.

Politiet bekreftet tidlig at to personer var blitt tatt av snøskredet. Klokken 14.15 opplyste redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) at de to var blitt lokalisert.

- Det er alt vi vet. Vi har ingen opplysninger om tilstanden deres. Letemannskaper jobber nå med å få dem ut av snømassene, sier Iversen som også kunne fortelle at det var svak vind, klart og gode forhold under redningsoppdraget.

Knapt to timer senere ble det bekreftet at begge er død.

Foto: Faksimile

Varslet bekjent
Totalt fire personer var i området da snøskredet ble utløst. De to som ikke ble tatt av skredet, søkte lenge i området etter de forulykkede.

Snøskredet skal ha gått i halv tolv-tiden. Da nordlys.no snakket med HRS klokken 13.45, var de to savnede personene fortsatt ikke funnet og hadde dermed vært savnet i over to timer.

- De som ikke ble tatt av snøskredet, fikk varslet en tredjeperson via SMS, som så tok kontakt med politiet, sier pressemedarbeider ved HRS Irene Skaue.

Nordlys' reporter på stedet har fått opplysninger om de som ikke ble tatt av skredet, måtte gå en time for å kunne melde fra om det var gått skred fordi det ikke er mobildekning i skredområdet.

Livsviktig kvarter
Erlend Aarsæther i Norsk Folkehjelp sier han har snakket med personer som er godt kjent i området.

- Meldingene går ut på at det har vært til dels stor skredfare der i forrige uke. Flere naturlig utløste skred er rapportert inn til oss, noe som tilsier høy skredfare, sier han.

- Generelt viser forskning at det første kvarteret er kritisk. Det er da sjansene for å berge noen i live er størst. Deretter oppstår ofte problemer, ettersom det sjelden er store luftlommer under snøen og overlevelsessjansene faller ganske drastisk deretter. Men det finnes eksempler hvor folk har overlevd snøskred etter å ha ligget begravd over lengre tid. I fjor var det et ras i Sogn og Fjordane hvor en person overlevde å være begravd i tre timer. Man må ikke gi opp, men det haster veldig, sier Aarsæther.

Norsk Folkehjelps skredgruppe rykket ut med alle tilgjengelig mannskaper, utrykningskjøretøy, snøscootere og ambulanse. Røde Kors har også rykket ut med spesialtilpasset utstyr og vintergodkjente medlemmer for å bistå. Norske Redningshunder deltar også i redningsaksjonen.

- Mannskapene har fått beskjed om at det muligens er vanskelig adkomst til skredområdet og at man derfor kan være avhengig av helikopter for å komme til, sier Erlend Aarsæther.

Det viste seg å stemme. Et ambulansehelikopter fraktet bergingsmannskaper fortløpende ut til skredområdet.

Krevende område
På tur utover mot Kvaløya, snakket operativ leder i Røde Kors Ann Ellen Karlsen med nordlys.no. Hun vet av erfaring at redningsaksjoner i området er krevende.

- Generelt vet jeg at det kan være dårlig mobildekning og vanskelig å opprettholde kontakten, der ute, sier hun.

I april 2010 mistet to personer livet etter å ha blitt tatt av snøskred ved Durmålstinden, få kilometer fra Middagstinden.

Les mer om ulykken og se bilder fra bergingsaksjonen i Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.