RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fettfattig eller lavkarbo?

(Foto: Thinkstock)
Sist oppdatert:
Det er ett fett om du begrenser fett eller karbohydrater.

(SIDE2):Denne artikkelen er levert av Helsenett.no

De siste årene har det vært skrevet mye om hvordan man best går ned i vekt. Noen har anbefalt å være varsom med karbohydrater (sukker, brød, pasta og kornprodukter) mens det tradisjonelle synet har vært at man bør være unngå fettrike matvarer (for eksempel meieriprodukter).

Alle er enige om at det lønner seg å være fysisk aktiv i hverdagen.

I en nylig gjennomført studie sammenlignet man et karbohydratfattig og fettfattig kosthold kombinert jevnlige gruppesamtaler med fokus på mestring og råd om mosjon (hovedsakelig gåturer). 307 overvektige personer i alderen 18 til 65 år deltok i studien. Halvparten av deltakerne fulgte en diett med lite karbohydrater. De øvrige ble anbefalt et fettfattig kosthold.

LES OGSÅ: SEKS SLANKETABBER

Det gjennomsnittlige vekttapet etter et år var 11 prosent i begge gruppene. Det etterfølgende året la de fleste på seg litt igjen, men det totale vekttap etter det andre året var likevel 7 prosent. Den eneste forskjellen mellom de to gruppene var at de som spiste karbohydratfattig mat fikk et litt sunnere nivå av fettstoffer i blodet. Forskjellen mellom deltakerne var imidlertid liten og derfor av usikker betydning.

Les andre saker fra Helsenett.no her:

Uteblitt menstruasjon - hva kan det skyldes?
Røyking - en oversikt
Sikker graviditetstest

Senterleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold uttaler til Tidsskrift for Den norske legeforening at studien bekrefter at for personer som ønsker å gå ned i vekt er samlet redusert kaloriinntak viktigere enn valget mellom karbohydratfattig og fettfattig kost.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere