*Nettavisen* Nyheter.

FHI-advarsel: Kan komme ny koronabølge til høsten

INFORMERTE: Justisminister Monica Mæland på onsdagens pressekonferanse om koronakrisen.

INFORMERTE: Justisminister Monica Mæland på onsdagens pressekonferanse om koronakrisen. Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Nye bølger av covid-19-epidemien kan komme samtidig med de årlige influensaepidemiene i oktober, advarer Folkehelseinstituttet (FHI) i en fersk rapport.

20.05.20 18:10

Det anses som sannsynlig at Norge vil få lokale utbrudd med covid-19 og muligens mer generell økning i hele eller deler av landet, skriver FHI i rapporten «Risiko, prognose og respons i Norge» onsdag.

Hvis Norge lykkes med å trappe ned tiltak uten at smittespredningen øker utover sommeren, «kan atferdsendringer og værforandringer utover høsten likevel medføre at balansen forskyves slik at smitte igjen øker».

«Nye bølger av covid-19-epidemien kan da komme samtidig med de årlige influensaepidemiene, altså i oktober. Størrelsen på utbruddene vil avhenge av hvor omfattende smitteverntiltak som iverksettes», skriver FHI.

Koronaepidemien i Norge skjøt fart i midten av mars, og 12. mars ble store deler av samfunnet stengt ned for å hindre smittespredning. De siste ukene har det vært en gradvis gjenåpning av samfunnet.

Les også: Nytt utbrudd i Kina kan tyde på at koronaviruset har forandret seg

- Pengene kommer

Justisminister Monica Mæland (H) Mæland åpnet onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen med å forklare at regjeringen vet mange har ventet lenge på penger fra NAV.

- Pengene kommer, og vi vet dere venter. Jeg vil også at dere skal vite at dette er vår førsteprioritet, sier hun.

Justisministeren legger til at hvis arbeidsgiverne gjør jobben sin, kommer pengene til å være inne på kontoene til folk i løpet av et par dager etter at ordningen blir klar i første halvdel av juni.

Les også: Koronatallene fra Sverige: Ser «forsiktig positiv» trend i intensivpleien

Høie: Appen har mangler

Som en del av arbeidet med sikkerheten rundt Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet, nedsatte Helse- og omsorgsdepartementet 4. april en uavhengig ekspertgruppe.

Onsdag fastslo også gruppen at sikkerheten og personvernet ikke er blitt godt nok ivaretatt.

Noen av anbefalingene fra gruppen er å fjerne data man ikke trenger, blant annet ved kortere lagringstid, vurdere en mer distribuert løsning og dele opp appen ut fra det todelte formålet – smittesporing og analyse, og gjøre det mulig å velge å delta kun for det ene formålet, heter det i regjeringens pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre. OPPFORDRING: Statsminister Erna Solberg (H) ba 16. mai om om at så mange som mulig laster ned den nye smittesporingsappen.

OPPFORDRING: Statsminister Erna Solberg (H) ba 16. mai om  om at så mange som mulig laster ned den nye smittesporingsappen.  Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), innrømmer at den nye appen har mangler.

- Men det betyr ikke at det var feil å utvikle den. Mange er skeptiske til at helsemyndighetene skal lagre data om dem. Smittestoppp er i tråd med EUs regler om personvern, sier han.

I tillegg peker Høie på at appen fortsatt har for få brukere til å ferdigstilles helt.

– Paradoksalt nok fører det at vi har færre smittede til at det tar lenger tid å fullføre appen, sier han og legger til at rapporten fra ekspertgruppen blir vital videre.

– Denne rapporten er viktig i arbeidet med utviklingen av appen og for å rette opp feil og sårbarheter. Ekspertgruppens innspill vil bidra til å gjøre appen bedre og tryggere, sier helseminister Bent Høie (H).

Ris og ros

Lederen for ekspertgruppa som har evaluert Smittestopp-appen, Jeanine Lilleng, kom med ros og kritikk under pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag.

– Sikkerheten er blitt bedre for hver uke. Det er en siste funksjonalitet de fortsatt jobber med, og når den er på plass, er vi helt fornøyde, sa Lilleng, som er teknisk direktør i selskapet MazeMap til daglig.

Ekspertgruppa har gjennom de siste ukene jobbet med kildekoden i appen. Om personvern mener gruppa at det fins mange muligheter for å redusere mengden data som blir tatt vare på i den eksisterende løsningen, eller ved å bytte ut deler eller hele systemet med andre løsninger, står det i rapporten.

Om sikkerheten skriver ekspertgruppa at den planlagte krypteringen av Bluetooth-ID-er må bli satt i produksjon for at sikkerheten skal være ivaretatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.