Gå til sidens hovedinnhold

FHI anbefaler utvidet salgstid for alkohol

Mener dette vil redusere presset på butikkene i julen.

I en ny rapport kommer FHI med flere tiltak som de mener kan innføres før jul.

Ett av tiltakene de mener er aktuelle for å begrense smitten i perioden frem mot jul er utvidede åpningstider for salg av alkohol.

– For å unngå storhandling før langhelgene bør det vurderes utvidede åpningstider i matvareforretninger. Med åpne butikker på flere helligdager i julen kan man redusere storhandling og press på butikker før jul. Utvidet salgstid for alkohol i butikk og på vinmonopol vil kunne gi ytterligere reduksjon i presset, står det i rapporten.

Dokumentet er datert 30. november, men ble først offentliggjort på FHIs nettsider i dag. Anbefalingen kommer i forkant av regjeringens pressekonferanse med ny informasjon om koronasituasjonen til befolkningen. Da vil det trolig også komme regler for smitteverntiltak i julen.

Les også: Angriper tyske skip i norsk fjord: – Et av de mest oppsiktsvekkende opptakene fra andre verdenskrig

2 meters avstand

FHI kommer også med en rekke andre, nye råd til handelsstanden, blant andre:

– Unngå tilbud som fører til at mange kunder møter opp på samme sted til samme tidspunkt.

– Ta hensyn til risikogrupper, for eksempel ved å ha tidspunkter der de inviteres til å komme uten at andre kunder er til stede, men da bør antall kunder begrenses slik at det kan tilrettelegges for minst 2 meters avstand.

Tilrettelegging for to meters avstand har tidligere ført til forvirring rundt en-meters-regelen for både butikkene og vektere engasjert av kommunen.

Skattelistene

Se topplisten i din kommune her

Frp støtter

Fremskrittspartileder Siv Jensen støtter innspillene fra FHI både når det gjelder åpningstider og for alkoholsalg. Hun viser til at Frp mener butikker selv skal få bestemme sin egen åpningstid, og at de får selge alkohol i denne åpningstiden. Hun mener også at bensinstasjoner skal få mulighet til å selge alkohol.

– Nå er det er en god mulighet til å teste vår politikk. Det er bra for folks valgfrihet, og det er bra for å spre førjulshandelen mer og at det blir mindre smittefare i butikkene. Vi forventer at regjeringen følger anbefalingene fra FHI, sier hun til NTB.

Kommentarer til denne saken