Se Forland fortelle om de nye retningslinjene øverst i saken.

OSLO (Nettavisen, NTB): - Barn og besteforeldre kan møtes, dersom en opprettholder gode smittevernråd, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet.

Han kom med dette nye rådet på myndighetenes pressekonferanse mandag og forklarte rådet med ny kunnskap om barn og smittespredning.

- Forutsetningen er at man har rene hender og holder avstand. Helst bør man møtes utendørs. Dersom du er helt frisk og under 65 år kan du også treffe barnebarna innendørs, sa Forland.

Regjeringen holder daglige oppdateringer om koronasituasjonen. Mandag var det justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) som stilte.

I tillegg møtte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og nevnte fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland.

- Gradvis og forsiktig gjenåpning

- Samfunnet skal tilbake til en slags normalsituasjon. Vi skal tilbake til jobb, skole og en del fritidsaktiviteter. Vi skal gjøre det sammen, vi skal gjøre det kontrollert, og vi skal gjøre det over tid. Sentralt i dette står tre prinsipper: Hold avstand, vask hendene grundig og unngå steder der det oppholder seg mange. Jeg gjentar dette til det kjedsommelige, innledet Monica Mæland på pressekonferansen.

- Vi er i en fase med gradvis og forsiktig gjenåpning av samfunnet, sa helseminister Bent Høie.

- Sist uke endret vi rådet om avstand fra to meter til minst én meter. Fra torsdag blir det igjen tillatt med arrangementer med inntil 50 personer. Forutsetningen er at det må holdes minst én meter avstand, og det må være en ansvarlig arrangør, sa han.

Varsler veileder for sykehjemsbesøk

Helseministeren sa han har tenkt mye på eldre- og pleietrengende og sier disse er dobbelt rammet av koronaviruset. Han varslet igjen en veileder for besøk på sykehjem, men uten å si noe om når denne kommer.

- Vi skal sannsynligvis leve med viruset i lang tid framover, og vi vet at isolasjon og ensomhet kan gi plager og utfordringer. Omsorg, nærhet og kjærlighet gjør hverdagen litt lettere. Derfor må vi gjøre det vi kan for å sikre at pårørende for besøke sine familiemedlemmer. Det er i dag mulig å få unntak fra besøksforbudet, men vi får tilbakemelding om at besøksforbudet praktiseres strengt flere steder.

- Jeg vet hvilken formidabel innsats som gjøres av dere som jobber i helse- og pleieinstitusjonene våre. Vi ønsker å gi dere praktiske og gjennomførbare rutiner. Pårørende har et stort informasjonsbehov. De ønsker å vite hvordan smittevern skal ivaretas. Vi vil lage en veileder for besøk, sa Høie.

Allerede torsdag varslet helseministeren at myndighetene etterhvert vil lempe noe på enkelte smitteverntiltak.

- Barn og unge skal stå helt fremst i køen, og deretter vil vi prioritere å få hjulene igang i næringslivet, sa Høie torsdag, noe han gjentok mandag.

27 i respirator

Mandag ettermiddag er det ifølge NTB registrert 213 koronarelaterte dødsfall i Norge. En kvinne i 80-årene som døde 1. mai var det første tilfellet i Sør-Odal.

I alt 82 koronapasienter var innlagt på sykehus mandag, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Dette er to flere enn på søndag. Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sør-øst (58), Helse vest (11), Helse Midt-Norge (6) og Helse nord (7).

27 pasienter fikk respiratorbehandling mandag.

Per 3. mai viser Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) denne fordelingen av koronatilfeller per fylke:

 • Oslo: 2.416
 • Viken: 2.099
 • Vestland: 866
 • Trøndelag: 498
 • Innlandet: 446
 • Rogaland: 431
 • Agder: 330
 • Vestfold og Telemark: 276
 • Troms og Finnmark: 245
 • Møre og Romsdal: 123
 • Nordland: 115
 • Ukjent fylke: 2