OSLO (Nettavisen): Smitten fortsetter oppover og myndighetene strammer til før påsken, for ikke å miste kontrollen helt.

- Situasjonen er bekymringsfull, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på pressekonferansen tirsdag kveld. Helseminister Bent Høie beskrev situasjon som alvorlig. Bekymringen er særlig knyttet til helsetjenestene, som nå er under et økende press. I helseregionen som blant annet omfatter Ahus må sykehusene sette planlagte operasjoner på vent for å ta seg av stadig flere koronapasienter.

Les også: Tar grep før påske: Innfører strenge tiltak i hele Norge

Stovner på linje med Tsjekkia

Line Vold fortalte om 1099 nye smittetilfeller siste døgn. Økningen har vært svært bratt siden begynnelsen av februar. Økningen i sykehusinnleggelser, som gjerne kommer et par uker etter smitteøkningen, har skutt i været i mars.

- Vi ser at det er store forskjeller i smittesituasjonen i ulike deler av landet. Noen bydeler i Oslo har like høyt smittetrykk som noen av de hardest rammede landene i Europa, påpekte Vold.

I Oslo er det bydel Stovner i Groruddalen som nå har det høyeste smittetrykket.

Stovner har et insidenstall på 1656,9. Det representerer antallet nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I rene tall har Stovner 552 nye smittetilfeller i perioden.

Insidenstallet for Stovner er på nivå med hardt rammede Tsjekkia. Der noterte de et insidenstall på 1518 for uke 9 og 10.

Tsjekkia har så langt i pandemien 1.475.538 registrerte smittetilfeller og 25.055 koronarelaterte dødsfall (per 23. mars).

Strammer inn på flere områder

Tiltakene som Norge allerede har satt inn på nasjonalt og lokalt nivå har ikke vært tilstrekkelige til å stanse utbruddene med nye virustyper, erkjenner helsemyndighetene.

Helseminister Bent Høie (H) brukte tirsdagens pressekonferanse til å varske nye nasjonale tiltak, blant annet nasjonal skjenkestopp.

- De vil først og fremst oppleves som en innstramming der smitten er lav, sa Høie og sa regjeringen forventer reaksjoner.

- Vi må gjøre det likevel. Nå ser vi at den engelske virusvarianten dukker opp på steder der det knapt har vært smitte tidligere. Den fører til mer alvorlige sykdomstilfeller og den sprer seg lettere, sa helseministeren.

Tiltakene trer i kraft fra midnatt natt til 25. mars. Det er noen av hovedpunktene:

  • En meters-anbefalingen blir til to meter.
  • Maks to gjester på besøk.
  • Kommer du fra område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk.
  • Ha få kontakter og de samme kontaktene over tid.
  • Anbefaler munnbind på alle steder hvor to-meteren ikke er mulig.
  • Anbefaler at alle reiser som ikke er nødvendig utsettes, med enkelte unntak, blant annet reiser til hytter og fritidsbolig sammen med egen husstand.

Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet. Treningssentrene stenges, men kan ha åpent for innbyggere i kommunen. Svømmehaller stenges, men kan ha åpent blant annet for barn på svømmetrening.

Les også: Høie: Studenter trenger ikke å dra tilbake til studiestedet uken etter påske

Over 88.000 smittetilfeller

Så langt i koronapandemien er det registrert over 88.000 smittetilfeller og 649 koronarelaterte dødsfall i Norge.

Ukerapporten som kom 17. mars fortalte om den fjerde uka med økning i antall meldte tilfeller. I uke 10 var det 5337 nye tilfeller, en økning på 28 prosent siden uke 9.

- Den engelske virusvarianten er dominerende i flere fylker. Siden den smitter lettere mellom mennesker må vi forvente økt mobilitet og mer sosialt samvær i påsken. Det gjør oss bekymret, sa Folkehelseinstituttets Line Vold.