Koronapandemien begynner å nærme seg slutten innenlands, etter at statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie tirsdag uttalte at det ligger an til at man kan leve som normalt igjen i løpet av neste måned.

Men med opphevelse av koronarestriksjonene, inkludert én-meters-regelen, vil nordmenn i risikogruppen være mer utsatt for influensa enn under pandemien.

I sommer leverte nemlig FHI en risikorapport om at de er bekymret for at influensaen kan bli kraftig når den kommer senere i høst. Også i Danmark rapporteres det om lignende bekymringer, skriver Jyllands-Posten.

Les også: Covid-19 har nå lavere dødelighet i Norge enn vanlig sesonginfluensa

Kjøpt inn mye mer

- Det er det samme i Danmark som her, at ikke bare forrige sesong - hvor influensaen helt uteble, men også i sesongen før det, var influensaepidemien svært moderat. Derfor er ikke immuniteten mot influensa i befolkningen like oppdatert som den pleier å være, forteller seniorrådgiver og programleder for influensavaksinasjonsprogrammet i FHI, Kjersti Rydland, til Nettavisen.

Hun ber nå folk med risiko for alvorlig influensasykdom om å ta vaksine og forteller at FHI har økt innkjøpet av vaksinedoser.

- I fjor hadde vi den høyeste dekningen noensinne med influensavaksine, og da gikk det faktisk tomt i enkelte kommuner. Derfor har vi kjøpt inn mye mer denne sesongen for å ha nok til risikogruppene, forklarer Rydland.

Mens det i Danmark er snakk om at det kan bli aktuelt med munnbindbruk igjen utover vinteren, tror ikke seniorrådgiveren det blir nødvendig her til lands.

- Vi har ikke gjort noen vurdering for munnbindbruk mot influensa, og det er en forskjell mellom influensaviruset og koronaviruset. Influensaimmuniteten ligger som en slags grunnimmunitet i befolkningen, siden alle har hatt det innen man blir 8-10 år. Vi har vaksine og anti-viralia, men det er også veldig fint om folk holder seg hjemme når de har influensa, understreker Rydland og minner om de generelle rådene for hoste- og håndhygiene.

Les også: 120 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

Varierer

Inntil videre er man et godt stykke under målet om en influensadekning på 75 prosent, men FHI jobber nå med å få ut informasjon om vaksiner til kommunene så dekningen øker enda mer.

- Det varierer ganske mye avhengig av hvilke grupper vi ser på, og vi har enda ikke fått de endelige tallene fra Statistisk Sentralbyrå enda. De kommer i september-oktober, forteller hun.

Ifølge SYSVAK-registeret skal derimot dekningen blant eldre ha vært veldig høy i forhold til tidligere.

- Det er over 15 prosent mer enn hva det var året før, så jeg regner med at folk er mer bevisst på vaksinering. Dekningen kommer forhåpentligvis til å øke, sier Rydland.

Hun legger til at det ikke er noen økt risiko for friske folk, men oppfordrer nærkontakter til de i risikogruppen, samt helsepersonell, om å vaksinere seg.

Les også: FHI: - Regner med at det i tiden fremover vil bli flere fullvaksinerte som innlegges i sykehus

Økt beredskap

I snitt beregner FHI at 900 personer dør av influensa i Norge i løpet av en vanlig sesong, men enkelte sesonger har tallet vært nærmere 1.500.

I risikovurderingen anbefaler FHI økt overvåking av andre luftveisinfeksjoner enn covid-19, styrket vaksinasjon og smitteverntiltak og styrket beredskap og årvåkenhet i helsetjenesten.

Både influensa og RS-virus gir normalt utbrudd i vintersesongen, mens kikhoste ses oftest på sensommeren og høsten.

– Det er imidlertid nå rapportert en økning i RS-virusinfeksjoner og at små barn fra andre land blir sykehusinnlagt på et uvanlig tidspunkt i forhold til normalsesong, skriver instituttet.