OSLO (Nettavisen): I nesten tre måneder har smittetallene i Europa gått ned. Slik er det ikke lenger. Den mer smittsomme deltavarianten bidrar til utviklingen, men WHO peker også på økt mobilitet og mer kontakt mellom mennesker.
Les også: FHI: Nesten én av tre nye koronatilfeller skyldes deltavarianten
FHI peker særlig på sosiale sammenkomster og tror det er snakk om uker før deltavarianten er dominerende også i Norge. Siste uke utgjorde den 31 prosent av tilfellene.
Kypros, Storbritannia, Spania, Georgia, Androrra, Portugal, Nederland, Kirgistan, Luxembourg og Russland er landene i WHOs Europa-region som leder an med høyest smittetrykk nå, Kypros med 1127 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager, Storbritannia med 589.
Vil dominere i løpet av noen uker
- Økningen i smitte i en del land i Europa, og også utenfor Europa antas å ha sammenheng med den mer smittsomme deltavarianten som får stadig større utbredelse. Vi antar at den vil bli dominerende også i Norge i løpet av noen uker, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til Nettavisen onsdag.
Hun sier den økende vaksinasjonsdekningen i Europa bidrar til at de fleste landene foreløpig ikke ser noen økning i sykehusinnleggelser.
- Vi vil gjerne ha enda flere beskyttet av vaksiner før deltavarianten blir dominerende i Norge, sier Vold og oppfordrer alle til å takke ja til vaksine og finne tid til vaksinetime også om de innkalles i ferien.
FHIs ukerapport 14. juli
- Ukerapporten viser en nedgang i meldte smittetilfeller i uke 27 (10 prosent).
- Sist uke var det en økning i antall meldte tilfeller i Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Vestland. I øvrige fylker var det enten stabilt eller en nedgang.
- Forekomsten av nye innleggelser i sykehus og intensivavdeling er fortsatt lav. Det er foreløpig rapportert om 14 nye innleggelser i sykehus i uke 27, etter 17 i uke 26 og 20 i uke 25.
- Matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært flat eller svakt synkende med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 15. juni på 0,8 (95 % CI 0,6–1,1). Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser estimerer vi at reproduksjonstallet for en uke siden var 0,9 (95 % CI 0,7–1,2).
- Antall bekreftede tilfeller med Delta-virusvarianten (B.1.617.2) har økt fra totalt 50 tilfeller fram til uke 21, til nå totalt 792 tilfeller til og med uke 27. De fleste tilfellene er knyttet til større utbrudd som har opphav i ulike importhendelser. Andelen Alfa-variant, som tidligere lå over 90%, er i den siste fireukersperioden nede på ca. 68 %. Samtidig har andelen bekreftede tilfeller med Delta-variant økt fra 1% til 18% (høyeste andel i uke 27 med 31 %).
- (Kilde: FHI)
Les også: Legeforening raser mot lettelser: - Legger forsiktighet på hylla
- Viruset vil utnytte dette
WHO peker både på deltavarianten, men også på andre faktorer som årsak til smitteøkningen flere steder:
- Det er flere årsaker, men introduksjonen av deltavarianten bidrar, men også det at vi på sommeren ser økende mobilitet og vi ser land som letter på restriksjonene og at folk kommer sammen i små grupper, selv om de ikke er vaksinert. Viruset vil utnytte dette, uttalte Catherine Smallwood, beredskapssjef ved WHOs Europa-kontor, til Channel 4 News tidligere denne uken.
Hun pekte på sosiale sammenkomster av alle typer som den viktigste årsaken, som å møtes hjemme, gå på puben eller dra på fotballkamp sammen med tusenvis av andre, som under fotball-EM i sommer.
FHI om når risikoen er størst
Line Vold i Folkehelseinstituttet minner om at alle fortsatt må følge smittevernrådene, ha lav terskel for å være hjemme og teste seg ved symptomer samt takke ja til vaksinasjon når tilbudet kommer.
- Kan vi bli med på den festen, det idrettsarrangementet, den festivalen uten å bekymre oss?
- Det er høyest risiko for smitte med korona når vi møtes tett over lengere tid, og særlig om sosiale sammenkomster og fester foregår innendørs. Roping og synging bidrar også til økt risiko for smitte. De utbruddene vi nå ser i Norge er i stor grad knyttet til sosiale sammenkomster, og dette rapporteres også fra andre land. Økningen i smitte er først og fremst blant de unge der vaksinedekningen fortsatt er lavere, og mange har økt kontakt med andre og flere nærkontakter nå etter lettelsene i tiltak i mange land. Reiseaktivitet kan også bidra til økt smitte, særlig ved reiser mellom land med ulikt smittetrykk. Reiseaktivitet kan og bidra til å spre nye varianter av viruset. Risiko for videre smitte etter reise tas ned med ulike risikoreduserende tiltak, sier Vold i et e-postsvar til Nettavisen.
Les også: Over 1.000 nye smittede i Los Angeles for femte dag på rad
En trussel også for vaksinerte
Koronavaksinene gir oss bedre beskyttelse, men ekspertene peker på at viruset ikke er borte og at smitten øker kraftig i andre deler av verden.
David Nabarro, WHOs spesialutsending for koronasaker, har uttalt til BBC Today at nye virusvarianter representerer en trussel også for de som er vaksinert. «Vi må ta det på alvor», uttalte han ifølge Sky News.
Les også: Danmark: Smittetall og sykehusinnleggelser øker
Advarer britene
WHO har gått ut med en pekefinger mot planene om en rask gjenåpning av det britiske samfunnet.
David Naborro sier pandemien fortsatt sprer seg med stor fart rundt i verden og mener vi på langt nær har vært gjennom det verste, melder NTB.
- Jeg aksepterer at vaksinering har endret det overordnede bildet i Storbritannia, men fra ethvert perspektiv er det for tidlig å snakke om omfattende lettelser eller frihet når kurven for utbrudd går så bratt i været, sa Nabarro til Radio 4 i Storbritannia tirsdag.
London gir ikke slipp på munnbindene
Londons borgermester Sadiq Khan sier til BBC at han ikke vil utsette reisende med t-banen, busser og annen offentlig transport for risikoen med å fjerne munnbind-påbudet med lettelsene som kommer 19. juli. Munnbindpåbudet har vært på plass i England det siste året. Nå skal det, ifølge statsminister Boris Johnson, erstattes av en anbefaling.
- Vi vet fra regjeringens egne rådgivere og fra WHO at munnbind innendørs reduserer overførbarheten, sier Khan ifølge BBC. Han sier personell fra Transport for London (TfL) om nødvendig vil nekte passasjerer adgang dersom de ikke bruker munnbind.
Norge: Delta utgjør én av tre tilfeller
I Danmark, hvor deltavarianten nå er dominerende, meldes det både om økende smittetrend og flere sykehusinnleggelser. Antallet nye bekreftede tilfeller har vist en tydelig stigende trend siden slutten av juni.
- Nå er vi over 1000 smittede igjen, meldte avisa Berlingske Tidende tirsdag.
7. juli anslo Folkehelseinstituttet (FHI) at deltavarianten utgjorde en andel på 13 prosent i Norge. 14. juli anslår de 31 prosent, nesten én av tre tilfeller.
Antall bekreftede tilfeller med denne virusvarianten har økt fra totalt 50 tilfeller fram til uke 21, til nå totalt 792 tilfeller til og med uke 27.
De fleste tilfellene er knyttet til større utbrudd som har opphav i ulike importhendelser, heter det i ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).
Deltavarianten
Deltavarianten (B.1.617.2) av koronaviruset ble først oppdaget i India og har siden spredt seg til resten av verden
Deltavarianten er ifølge Statens Serum Institut i Danmark cirka dobbelt så smittsom som alfavarianten. Deres norske kolleger er mer forsiktige med å sette tall på dette, men sier det er indikasjoner på økt smittsomhet for Delta, men at tallene er usikre.
Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) tror smitten vil stige gjennom sommeren og at den særlig vil ramme uvaksinerte, som barn og unge, når sommerferien er over.
ECDC tror vi vil se en økning i sykehusinnleggelser, også blant fullvaksinerte, men at vi ikke vil se den samme utviklingen med mer alvorlige sykdomsforløp som sist, på grunn av den stadig økende vaksinasjonsgraden og at risikogruppene i stort omfang nå har fått vaksine.
(Kilde: Statens Serum Institut og Folkehelseinstituttet)