- Det er tungt å beslutte og skulle iverksette tiltak som er inngripende i folks liv en gang til, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Nettavisen.

Stoltenberg sier de tror at vaksinene har god effekt mot alvorlig sykdom også når omikron-varianten får fotfeste, men at vaksinene ikke vil ha den samme effekten mot smittespredning i møte med omikron.

- Vi vet ikke helt hvor utbredt denne varianten er i Norge ennå, innrømmer Stoltenberg.

Hun understreker at helsemyndighetene er svært opptatt av at folk skal takke ja til en tredje dose fordi effekten av første og andre dose etterhvert vil avta.

- Omikronvarianten er jokeren her. Vi ser at den sprer seg raskt, og hvis det kommer mer sykdom i tillegg kan det samlede systemet i helsevesnet bli overbelastet. Det er det viktige argumentet for de tiltakene vi nå innfører, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Peker på stor usikkerhet

Det er stor usikkerhet om hva omikronvarianten vil bety for epidemien i Norge, understreket FHI-direktøren på tirsdagens pressekonferanse:

– Koronaviruset vil dessverre også denne vinteren forårsake mye smitte og alvorlig sykdom, kanskje mer enn noen gang før i denne pandemien i Norge, sa hun ifølge NTB.

– Akkurat nå er det stor usikkerhet om hva omikronvarianten vil bety for epidemien i Norge, men mye peker i feil retning, saFHI-direktøren videre.

Stoltenberg sier det ligger i virusets natur å endre seg, og at det skjer mutasjoner hver gang viruset formerer seg i kroppen til en nysmittet person.

- Omikronvariantens fortrinn er at den ser ut til å lettere smitte vaksinerte, i tillegg til at den smitter uvaksinerte. Dermed kan den spre seg til mange flere i befolkningen.

-Når mange blir smittet, er det en del som får alvorlig sykdom. Det har vi allerede sett med deltavarianten – og det vil trolig bli verre med omikronvarianten, sa Stoltenberg.

Kaller omikron en gamechanger

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at ansatte i helsevesenet ikke kan senke skuldrene nå. Omikron endrer spillereglene, sier han ifølge NTB.

Helsedirektoratet mener situasjonen er mer bekymringsfull nå enn tidligere i pandemien. De strenge tiltakene som ble lagt fram tirsdag, er ikke nok til at helsevesenet kan senke skuldrene, sier Guldvog.

– Det er en god pakke. Men belastningen på helsetjenesten er stor nå, og det er ikke sånn at mine kolleger der ute blir kvitt den belastningen, så å senke skuldrene er å ta litt hardt i, sier Guldvog.

– Det at vi har fått mikron inn, er på en måte en gamechanger. Nå er det nødvendig å agere raskere og kraftigere, sier Guldvog.

Les også: Guldvog: Sykefraværet i helsevesenet kan gå utover samfunnssikkerheten