OSLO (Nettavisen): Onsdag kom meldingen om at en av de mest fryktede muterte virusvariantene - P.1 - er påvist i Danmark, melder Berlingske Tidende.

Denne varianten, som både er mer smittsom og har en sterk evne til å unngå antistoffer, er også omtalt i Folkehelseinstituttets ukerapport, som ble publisert onsdag.

Les også: Godt over halvparten av analyserte prøver var engelsk variant

«Spesielt tre varianter er av særlig interesse: 501Y.V1 (B.1.1.7) som kalles for den engelske varianten og 501Y.V2 (B.1.1.351) som kalles for den sør-afrikanske varianten og en variant fra Brasil 501Y.V3 (B.1.1.28.1 P1)», skriver FHI.

Det er så langt påvist 1091 tilfeller av infeksjon med 501Y.V1 (engelsk virusvariant) og 110 tilfeller av infeksjon med 501Y.V2 (sør-afrikansk virusvariant) i Norge.

I de to siste ukene er det blitt påvist 320 tilfeller av infeksjon med den engelsk virusvariant ved sekvensering og 1217 med sannsynlig engelsk virusvariant ved PCR. De fleste smittehendelsene er knyttet til utbrudd i Oslo, Viken, Vestfold og Telemark, Rogaland, Vestland, Trøndelag og Nordland.

- Usikkerhet om vaksine og beskyttelse

Disse nye variantene har vesentlige endringer i virusgenomet og endringer i reseptorbindende domene som påvirker binding til humane celler, påpeker FHI.

- De har fått stor utbredelse i diverse land i det siste og de ser ut til å være mer smittsom enn andre varianter i omløp. Det er også noe usikkerhet om hvor godt tidligere immunitet eller vaksinasjon vil beskytte, spesielt mot den sørafrikanske og brasilianske varianten. Nylige studier antyder også at den britiske varianten også kan gi noe mer alvorlig sykdom, heter det i ukerapporten.

Brasil-virus påvist i Danmark

Denne brasilianske varianten er nå påvist i en prøve på Rigshospitalet i Danmark, men så langt er den ikke sett i Norge.

Virusvarianten skapte overskrifter tidligere i år da byen Manaus nord i Brasil, der nær hele befolkningen var infisert i første smittebølge, opplevde at antistoffene var til liten hjelp mot den nye virusvarianten.

- Det er viktig at kommunene rundt i landet opprettholder sin gode beredskap for raskt å oppdage og få kontroll på utbrudd lokalt og fortsetter vaksinasjon for å beskytte de eldste og de syke, samt utvalgte grupper av helsepersonell, skriver FHI i sin ukerapport.

R-tall økte til 1,3

Matematisk modellering viser at smittespredningen har vært økende siden 1. februar med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 1,3 (95 % CI 1,0–1,5).

FHI estimerer at 62 prosent (95 % CI 55 %– 69 %) av de som har blitt smittet i Norge de siste to ukene, har blitt oppdaget.

Etter en nedgang i antall meldte tilfeller siden uke 1 har det vært en økning siste to uker. Det er så langt meldt 2936 tilfeller med prøvedato i uke 8 (92 per 100.000 innbyggere for uke 7 og 8 samlet), en økning på 45 prosent fra uke 7 og 69 prosent fra uke 6.

Andelen positive prøver økte

Antall personer testet i uke 8 var 114.409, antall testet ukentlig har vært stabilt siste tre uker. Andelen positive blant de testede har vært under 2 prosent siden uke 3, men gikk opp fra 1,76 prosent i uke 7 til 2,57 prosent i uke 8.

162.457 nordmenn har fått to doser

Totalt 329.800 personer er delvis vaksinerte (har fått minst én dose i et 2-dose-vaksinasjonsregime), og totalt 162.457 personer er fullvaksinerte med koronavaksine per 28. februar 2021. Blant kvinner og menn i alderen 85 år og oppover er 85 prosent delvis vaksinerte og 66 prosent er fullvaksinerte.

Data fra Beredskapsregisteret indikerer at omtrent 39 prosent av ansatte i somatiske sykehus med pasientnært arbeid er delvis vaksinerte med koronavaksinen.