Folkehelseinstituttets (FHI) kartlegging viser at det har vært ni tilfeller av apekopper i Storbritannia, fem i Portugal og åtte i Spania. Torsdag formiddag ble det også kjent at en person i Stockholmsregionen er blitt smittet av virussykdommen, ifølge svenske Folkhälsomyndigheten.

– Vi har en utbruddsgruppe som følger nøye med på utviklingen i Europa. Det øker i omfang dag for dag, så det er en uvanlig situasjon vi er i. Det har aldri tidligere vært i Norge, men vi har sett smittetilfeller i europeiske land tidligere, sier fungerende avdelingsdirektør Siri Feruglio ved FHI til Nettavisen.

– Hvordan smitter dette viruset?

– Vi ser at det smitter ved nærkontakt over tid. Viruset smitter via hud, luftveier eller slimhinner. Flere land har rapportert om utbrudd i sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant menn som har sex med menn. Dette er ikke beskrevet tidligere, svarer Feruglio.

- Nytt for oss

Dette er første gang det er rapportert smittekjeder i Europa, der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika der denne sykdommen finnes, eller har hatt kontakt med andre smittede personer.

Les også: De neste tiårene blir både varmere og sykere

Apekopper er vanligvis mest utbredt i Kongo, men har også spredt seg til andre land i det sentrale Afrika. Ifølge FHI gir apekopper et sykdomsbilde som minner om kopper, men den er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet. Det er snakk om feber og vannkopplignende utslett.

– Vi har ikke så mye kunnskap om denne sykdommen, siden den er utbredt i noen afrikanske land og ikke i Europa. Det vi vet er at mindre barn kan utvikle et mer alvorlig sykdomsforløp og generalisert utslett over hele kroppen. Inkubasjonstiden rapporteres å være fra fem til 21 dager, men vi har ikke noen gode tall på hvor lenge man er syk. Den som blir syk, blir satt i selvisolasjon. Noe vi kjenner igjen fra pandemien , sier Feruglio.

– Slår FHI alarm etter hvordan situasjonen er nå?

– Det gjør vi ikke, men det er god grunn til å følge godt med. Vi er overrasket over at dette utbruddet er såpass stort. Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer nå. Det er helt nytt for hele Europa og også for FHI, svarer avdelingsdirektøren i FHI.

Vaksine-aksje stiger

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber om omfattende smittesporing av de kjente tilfellene. De ber også befolkningen og legesentre om å være oppmerksomme. Uvanlige utslett bør undersøkes av spesialister, og hvis man mistenker apekopper, bør pasienten isoleres, opplyste WHO onsdag.

I Storbritannia har myndighetene rådet befolkningen, og spesielt menn som har sex med menn, til å være oppmerksomme på alle typer utslett på kroppen.

I Danmark melder legemiddelselskapet Bavarian Nordic at de har inngått en avtale med et ikke-navngitt europeisk land om å levere apekoppvaksine. Selskapets vaksine, Imvanex, er den eneste som fungerer mot apekopper som er godkjent av de amerikanske helsemyndighetene.

Bavarian Nordic-aksjen steg med over 20 prosent på Nasdaq Copenhagen torsdag.

FHI opplyser til NRK at de har et beredskapslager med apekopper-vaksine, som kan brukes på nærkontakter for å forebygge sykdom. Torsdag ettermiddag melder storavisen El País i Spania at myndighetene vil kjøpe inn tusenvis av vaksiner for å bekjempe viruset.

– Spania forbereder kjøp av tusenvis av vaksiner mot tradisjonelle kopper for å håndtere utbruddet av apeviruset, skriver avisen på Twitter.

NTB/Nettavisen