Gå til sidens hovedinnhold

FHI: Fullvaksinerte kan også bli smittet - dette er symptomene du skal se etter

Nysing, hodepine, rennende nese, vondt i halsen eller hoste? Er du fullvaksinert mot korona og blir smittet, kan symptomene være milde, sier FHI.

«Koronavaksinene er veldig gode på å beskytte deg mot å bli smittet og å bli alvorlig syk, men de beskytter ikke fullstendig og fullvaksinerte kan også bli smittet», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en ny gjennomgang av covid-19-symptomer fredag.

Les også: Regjeringen strammer inn og ber igjen folk droppe håndhilsing

Kan være vanskelig å skille

Det kan være vanskelig å skille mellom covid-19 og andre luftveisinfeksjoner, særlig etter vaksinasjon. Derfor er det viktig at du holder deg hjemme og tester deg når du er syk, er budskapet fra FHI.

De som blir syke, får vanligvis først symptom fra øvre luftveier (vondt i halsen, forkjølelse, lett hoste), i tillegg til sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter, ifølge FHI. Magesmerter forekommer også, i enkelte tilfelle diaré. Nedsatt smak- og luktesans er karakteristisk for sykdommen, men forekommer sannsynligvis hos et mindretall av de smittede, heter det videre. Noen utvikler mer alvorlige symptomer som tungpust, brystsmerter og forvirring.

Les også: Her er de nye koronatiltakene i Norge

Milde symptomer for mange vaksinerte

FHI understreker at de som er vaksinert er veldig godt beskyttet, men at vaksinen ikke er noen garanti mot å bli smittet.

- De fleste fullvaksinerte vil ikke få symptomer ved smitte med koronaviruset. Blant de som får symptomer, så vil det for mange dreie seg om milde forkjølelsessymptomer som nysing, hodepine, rennende nese, vondt i halsen eller hoste. Det hele kan også starte med at de ikke føler seg i form og har vondt i kroppen. Tap av smak- og luktesans er også rapportert, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet, ifølge en pressemelding.

Les også

Intensivsykepleiere i Tromsø: - Fælt å se folk slite sånn for å få nok luft

Mildt forløp for de fleste vaksinerte

Hun understreker at vaksinene mot koronaviruset virker:

- Vaksinerte har mye lavere sannsynlighet for å bli smittet enn uvaksinerte. For fullvaksinerte som blir smittet og syke av koronaviruset, vil de fleste ha et mildt forløp og tilfriskne raskere enn hvis de var uvaksinert. De har også mye lavere risiko for å bli alvorlig syke, sier Watle.

Hun peker på at de som er 65 år og eldre nå må sikre seg en oppfriskningsdose for å beskytte seg enda bedre mot alvorlig koronasykdom gjennom vinteren.

- Hold deg hjemme

Modelleringsstudier fra FHI viser at det å holde seg hjemme ved symptomer vil ha veldig stor effekt på videre smitte og sykdom i befolkningen denne vinteren.

- Hvis folk er flinke til å holde seg hjemme når de er syke, kan vi redusere antall sykehusinnleggelser grunnet covid-19, sier Watle.

Folkehelseinstituttet viser også til en studie fra Storbritannia, hvor de har fulgt over 1 million innbyggere, både uvaksinerte og vaksinerte. Disse har rapportert i en app om symptomer. Studien viser at det er mange av de samme symptomene som rapporteres blant vaksinerte og uvaksinerte som smittes med koronaviruset, men at de vaksinerte får mildere symptomer som varer kortere enn hos uvaksinerte. Mer om studien i denne artikkelen.

Les også

Smittetopp advarer mot «fryktelig jul» i Europa - slik reagerer Camilla Stoltenberg