I en ny risikovurdering advarer Folkehelseinstituttet om at nye varianter av koronaviruset, deriblant det muterte viruset fra England og en ny variant påvist i Sør-Afrika, vil spre seg i Norge.

- Vårt råd er at mål og prinsipper for regjeringens strategi bør ligge fast: Epidemien skal holdes under kontroll slik at helsetjenestens kapasitet ikke overbelastes. Hvis og når disse mer smittsomme variantene får større utbredelse i landet, vil det kreve mer å holde dem under kontroll, sier avdelingsdirektør Line Vold i den siste risikorappporten fra FHI.

- Kommer før eller siden

FHI skriver også at den nye virusvarianten fra England vil være en trussel mot Norge etter hvert.

- Vi regner det som sannsynlig at varianten fra England er mer smittsom og at den før eller senere vil spre seg i Norge, sier Line Vold.

Og hun legger til:

- Konsekvensene av dette avhenger av hvor godt vi klarer å bringe spredningen under kontroll.

Norge er i gang med koronavaksineringen:

Oppdaget variant i Finland

Den sørafrikanske virusmutasjonen er nå oppdaget i Finland. Det er det første tilfellet av denne varianten i Norden, ifølge NRK.

Virusmutasjonen ble oppdaget i Sør-Afrika for en uke siden. Onsdag opplyste britiske myndigheter at mutasjonen var oppdaget i landet.

Ifølge Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) er det ingenting som tilsier at virusvarianten gir mer alvorlig sykdom. Ting tyder dessuten på at koronavaksinene vil fungere mot varianten.

Finland har mandag dessuten fått sine to første tilfeller av den britiske mutasjonen. Søndag ble det påvist to tilfeller av den britiske virusvarianten i Norge.

Strategien fremover

Ifølge FHI blir det viktigste fremover blir å forsinke spredningen av de nye variantene, slik at man skåner de i risikogruppene så langt det lar seg gjøre.

Les også: Trump raser mot koronatiltak: – Ødelegger livene til folk

- FHI råder til å forsinke introduksjon og spredning av variantene i Norge så lenge som mulig med tiltak som ikke har helt urimelig tiltaksbyrde. Dette vil gi kommunene bedre tid til å vaksinere de med størst risiko for alvorlig sykdom og død, bygge enda bedre kapasitet for smittesporing og testing og målrettede tiltak, samt gi sykehusene bedre tid til å oppskalere kapasitet for intensivbehandling dersom det skulle bli nødvendig, står det å lese i risikorapporten.

- Vanskelig å vurdere

FHI frykter også at de nye virusvariantene vil forsinke vaksinasjonsprosessen.

- Sannsynlighet for at det oppstår varianter der vi får redusert vaksineeffekt er vanskelig å vurdere nå, men konsekvensene vil potensielt kunne være store fordi det vil sette oss tilbake tidsmessig.

Les også: Startskudd for koronavaksinering - sju kommuner først ut

- Den nye teknologien for vaksiner gjør at vi potensielt kan endre vaksinene og målrette dem mot nye varianter, men det vil ta noe tid å gjøre disse endringene og vil derfor gi forsinkelser selv om vi ikke vil settes helt tilbake til utgangspunktet igjen, forklarer Vold.