I Storbritannia legger de planer for revaksinering av fullvaksinerte, men i Norge sier Folkehelseinstituttet at det kanskje ikke blir nødvendig for folk flest med en 3. dose koronavaksine.

Les også: Økende smitteutbrudd i New Zealand kobles til deltautbrudd i Australia

- Vil oppdatere rådene

- Foreløpig er det ikke klarlagt om eller når det vil være behov for ytterligere vaksinasjon av de som allerede er fullvaksinert mot covid-19. Det kan være at det kun er utvalgte grupper som vil ha behov for en ekstra dose. Dette følger vi med på og vil oppdatere rådene våre når det foreligger mer kunnskap om dette, sier overlege Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttets avdeling for smittevernn og vaksine i et e-postsvar til Nettavisen.

- Inntil seks måneder

Hun viser til at kliniske studier hittil har vist vedvarende immunrespons og beskyttelse mot koronavirussykdom i inntil seks måneder for mRNA-vaksinene fra Pfizer/BioNTech (Comirnaty) og Moderna (Spikevax).

- Men basert på oppfølgingsstudier fra flere land og overvåkingsdata så ser det ut til at beskyttelsen vil vare enda lenger så langt viruset ikke endrer seg for mye, opplyser hun.

- Må en eventuell tredje dose være av samme type som de to første koronavaksinene?

- En tredje vaksinedose må ikke nødvendigvis være av den samme typen, og vi vet ikke enda hvilken type vaksine som vil være best egnet. Valget vil også være avhengig av hvilken vaksine som er godkjent og tilgjengelig på tidspunktet hvor dette eventuelt blir aktuelt. Alternativene som undersøkes er å tilby samme vaksine som de to første dosene, en ny variant av den samme vaksinen, eller en helt annen type vaksine, sier Watle.

Les også: Nakstad: Smittehopp som ventet etter så mye kontakt mellom folk

Israelsk studie vekker interesse

Samtidig viser en ny israelsk studie at det fortsatt er stor usikkerhet ved langtidseffekten av koronavaksinen. I Israel er det økende bekymring for redusert effekt mot deltavarianten av viruset.

- Rapporten er interessant og har foreløpige data som viser at de som ble vaksinert med dose to tidlig i Israel kan se ut til å ha høyere risiko for å bli smittet enn de som ble registrert senere, sier assisterende direktør Geir Bukholm i FHI til VG i en kommentar til den israelske studien.