Den nye varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har et svært høyt antall mutasjoner.

Virusvarianten gis skylden for en eksplosiv smitteoppblomstring i Sør-Afrika og er også oppdaget i Botswana, Hongkong og Israel. Den har foreløpig til god å melde sin ankomst i Europa og Norge.

Les også: Ny koronavariant i Sør-Afrika vekker bekymring

På Folkehelseinstituttet (FHI) sine nettsider skriver de at varianten har svært mange endringer og mutasjoner i selve viruset. Veldig mange av disse endringene er i det viktige spike-proteinet på overflaten av viruset, skriver FHI.

– Per nå vet vi ikke i hvilken grad viruset er mer smittsomt enn andre virus eller om det gir mer sykdom eller unngår vaksinen bedre enn de andre virus vi er vant med. Men vi vet at viruset gir økende smitte i Gauteng i Sør-Afrika og er dominerende der nå. De neste dagene vil bli viktig for å forstå viruset bedre og vurdere betydningen av den nye varianten, sier Frode Forland i FHI.

Les også: Eksperter er skremt av ny koronavariant: - Vi vet ennå svært lite om den

Per nå er FHI usikre på spredningspotensialet til den nye varianten.

– Det er all grunn til å følge svært nøye med på denne varianten, men vi trenger mer informasjon før vi kan ta endelig stilling til hva slags tiltak som eventuelt kan være effektive. Det er også for tidlig til å si noe om strengere innreiserestriksjoner eller andre tiltak vil være aktuelle anbefalinger for Norge, sier Forland.