Etter at en rekke ordførere gikk ut og ba hyttefolket om å ikke reise på hytta, tok det ikke lang tid før sentrale myndigheter støttet opp om kravet - og det til slutt ble forbud mot overnatting på hytte i en annen kommune.

Les også: Bønn fra ordførere: - Ikke reis på hytta i helga

- Kan være nyttig

Dette førte til kraftig irritasjon blant mange hytteeiere, og nå forteller Folkehelseinstituttet at dette ikke var et tiltak som de hadde gitt noen faglige råd om.

FHI-overlege Preben Aavitsland mener at det faktisk kan være nyttig å spre folk ut over større deler av landet.

- En smittevernfaglig vurdering tilsier kanskje at det kan være nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg, sier overlege Preben Aavitslan til DN.

Les også: WHO-rådgiver: – Hytteforbudet er bare tull

- Helseministeren har forklart at forbudet ble innført for å hindre at helsetjenesten i store hyttekommuner ble overbelastet. Dette er ikke en beslutning Folkehelseinstituttet har vært involvert i. Dette er avveininger som beslutningstakerne må gjøre, sier Aavitsland til avisen.

Siv Jensen: - Lettere å holde avstand på hytta

Frp-leder Siv Jensen sier til Nettavisen mandag ettermiddag at hun vil be regjeringen om å vurdere noe mer fleksibel tilnærming til tiltakene, deriblant hytteforbudet.

- Vi registrerer at dette ikke er innført etter råd om smittevernhensyn fra Folkehelseinstituttet. Spesielt nå inn mot påsken bør regjeringen vurdere om det kan være aktuelt med en mer fleksibel tilnærming, sier Jensen.

Hun mener det blir feil å skjære alle under en kam:

- Det er svært store forskjeller i for eksempel hvor tett hyttene ligger, og det kan her være lettere å holde avstand til andre mennesker enn man har i byen, sier hun og legger til at:

- Erfaringene fra eksempelvis Oslo i helgen viser jo at folk ikke holder tilstrekkelig avstand til hverandre når de går tur langs Akerselva, i marka eller på Aker Brygge.

Folksomt i og rundt byene

Det har de siste dagene vært rapportert om høy trengsel både i parker og på populære turområder rundt de store byene.

Les også: Alenemor Michaela tok med ungene til Sognsvann: - Det ble litt klamt hjemme, så jeg tenkte nå drar vi hit!

Blant annet ble det registrert rekordbesøk med 6500 passerende i trappestien opp til Ulrikken i Bergen i helgen.

Les også: Selger gullnummer for flere hundre tusen kroner – har du sjekket hva ditt telefonnummer er verdt? (+)