Gå til sidens hovedinnhold

FHI med innrømmelse etter smitteeksplosjon: - Vi gjettet feil her

Smittesituasjonen er uoversiktlig.

- Antall sykehusinnleggelser fortsatt på et lavt nivå, men antall smittede har doblet seg. Det er likevel viktig å merke seg at sykehusinnleggelser er på et lavt nivå, sa FHIs avdelingsdirektør Line Vold innledningsvis til NTB.

Hun la til videre at målet er å ha lavest mulig tiltaksbyrde for barn og unge:

- Barn og unge blir ikke særlig syke, og det er et mål å ha det så åpent så mye som mulig for dem, fortalte Vold.

Se hele intervjuet med FHIs avdelingsdirektør her:

Avdelingsdirektøren adresserte at kommunene har hatt problemer med test- og smittesporingskapasiteten.

- Vi har i et brev som vi sendte ut på fredag gitt råd til kommunene. Og det aller viktigste vi gjør nå, er å vaksinere seg. Derfor er det prioritet nummer en for kommunene å vaksinere innbyggerne, sa Vold.

Hun ville imidlertid ikke være helt med på at FHI har undervurdert Delta-variantens smittespredning, men kom likevel med en liten innrømmelse.

- Vi har modelleringer og vi gjettet feil her. Vi er heller sikre på R-tallet, noe som står i ukesrapporten. Det er forbundet med usikkerhet å anslå den siste uken. Vi vet ikke helt sikkert hvor bratt det stiger, fortalte avdelingsdirektøren.

Kan nå viktig mål i neste uke

Alt er imidlertid ikke bare bekmørkt nå. Hvis like mange doser settes framover som i forrige uke, kan Norge nå målet om 90 prosent fullvaksinerte voksne i slutten av uke 36 eller begynnelsen av uke 37.

Tallene viser nemlig at man fikk satt hele 475.000 doser i uke 34, skriver VG.

Les også: Ny studie: Pfizer-vaksinen klart mindre effektiv enn Moderna

FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm regnet med at det bare ville bli satt 300.000 doser i løpet av uka, selv om antallet som ble sendt ut, var 1,1 millioner.

- Hvis like mange doser settes denne uken og neste uke, vil vi nå målet om 90 prosent fullvaksinering av befolkningen fra 18 år og eldre i slutten av neste uke (uke 36) – eventuelt i starten av uke 37, sier han.

174 prosent smitteøkning

Smitten økte med 174 prosent i aldersgruppen 13-19 år forrige uke. I samme periode økte den med 95 prosent i aldersgruppen 20-39 år.

FHI slår i sin ukesrapport fast at det i uke 34 var en økning i antall meldte tilfeller i alle aldersgrupper sammenlignet med uke 33. FHI estimerer også at R-tallet i forrige uke var på 1,6 med den mer usikre modellen som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser. Den mer sikre modellen viser et gjennomsnittlig R-tall på 1,4 fra 7. august.

Antall sykehusinnleggelser steg også forrige uke, fra 46 i uke 33 til 58 i uke 34.

- Forekomsten av nye innleggelser i sykehus er økende i takt med økningen i antall meldte tilfeller. De siste ukene har mellom 0,8 og 1,6 prosent av meldte tilfeller av covid-19 per uke blitt innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen, skriver FHI.