Studiene, som henholdsvis er fra Israel og Qatar, ble publisert på onsdag i det anerkjente medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine. Den ene studien fra Israel fulgte 4800 helsearbeidere, og et av funnene viste at nivået av antistoffer sank raskt etter to doser med Pfizer-vaksinen. Ifølge CNN skriver de israelske forskerne i publikasjonen at dette gjelder først og fremst menn, personer over 65 år og blant personer med immunsuppresjon.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

- Publisert arbeid rundt mange andre vaksiner, som vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder, har vist at de nøytraliserende antistoffnivåene synker med fem til ti prosent hvert år. Vi fant i denne studien en betydelig og raskt synkende humoral respons mot BNT162b2-vaksinen (Pfizer-vaksinen red.anm.) kun noen måneder etter vaksinasjon, skriver Doktor Gili Regev-Yochay og hans kolleger på Chaim Sheba medisinske senter, som er det største sykehuset i Israel.

Israelerne opplyser også at personer som først har fått koronasmitte og blitt friske, og så har blitt vaksinert, vil ha bedre og mer langvarig beskyttelse enn de som kun har fått to doser med Pfizer-vaksinen.

Etter fire måneder

Den andre studien fra Qatar skiller seg noe ut ved at de har sett på personer som har blitt koronasmittet, etter å ha blitt fullvaksinert med Pfizer/BioNTech-vaksinen. Landet har en svært høy vaksinasjonsgrad, og har derfor et godt grunnlag å ta av.

- BNT162b2-indusert (Pfizer-vaksinen red.anm.) beskyttelse bygger seg opp raskt etter den første dosen. Den når en topp den første måneden etter dose to, så begynner den gradvis å synke de neste månedene. Det ser ut som at den avtagende beskyttelsen begynner å akselerere etter den fjerde måneden, og i de påfølgende månedene når den et lavt nivå på rundt 20 prosent, skriver Laith Abu-Raddad og hans kolleger på det anerkjente private medisinske universitet Weill Cornell Medicine-Qatar, ifølge CNN.

- I den qatarske studien skriver de at personer med to Pfizer-doser allerede etter fire måneder, mister mye av beskyttelsen. De skriver at beskyttelsen i påfølgende måneder blir så lav som 20 prosent. Hva mer vet FHI om dette? Er dette nytt for dere?

- Det er beskyttelsen mot infeksjon som synker hos disse personene som har fått to doser med bare tre ukers intervall. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom er godt bevart. Dette er ikke nytt. Vi ser at vaksinerte i mye mindre grad enn uvaksinerte får påvist infeksjon i Norge, svarer overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, i en e-post til Nettavisen.

FHI: Intervallet betyr mye

FHI-toppen har fått lest studiene nøye og utdyper videre.

- Disse to studiene bekrefter andre studier som viser at antistoffnivået synker i månedene etter vaksinasjon. Dermed synker også beskyttelsen mot å bli smittet. Men, vi vet at immunforsvaret er mer enn antistoffer. Derfor bekrefter studiene at beskyttelsen mot alvorlig sykdom og død er over 90 prosent i minst seks måneder, sannsynligvis mye lenger.

Les også: Skikkelig opptur: Nå slår koronasmittens «mystiske syklus» til

- Derfor er disse undersøkelsene ikke bekymringsfulle. Vaksinene gjør det de skal, nemlig å beskytte mot alvorlig koronasykdom. I disse undersøkelsene var det bare tre uker mellom første og andre dose. I Norge har de fleste hatt et lengre intervall, og det gir nok bedre beskyttelse, forteller Aavitsland.

I studien fra Qatar er de også på linje med FHI ved å understreke at beskyttelsen mot sykehusinnleggelse og død holder seg over 90 prosent.

Vil gjøre flere undersøkelser

- Hva mer vet FHI selv om nordmenn som er fullvaksinert med to Pfizer-doser? Har man sett noe lignende i at beskyttelsen går ned?

- Vi har ikke noen tydelige tegn på det, men vil gjøre flere undersøkelser i norske data, svarer FHI-overlegen.

- I den israelske studien har man funnet ut at personer som har fått infeksjon først, så fått vaksine etter det, har lengre immunbeskyttelse. Er dette noe FHI også ser i sine data?

- Vi har ikke gjort så grundige undersøkelser ennå, forteller Aavitsland.

Flere eldre er skeptiske til en tredje vaksinedose, selv om tilbudet vil komme snart:

Kan skyldes oppførsel

Forskerne i Qatar nevner også en viktig faktor for hvorfor de tror at fullvaksinerte blir smittet, og kommer samtidig med en advarsel. De påpeker at fullvaksinerte antageligvis senker «guarden», og bryr seg mye mindre om smittevern enn uvaksinerte personer.

Les også: Slår alarm om nye mutasjoner: Ber Norge droppe ny vaksinerunde

De frykter derfor at denne oppførselen, kombinert med funnene om at beskyttelsen synker, vil føre til nye «epidemiologiske bølger» i løpet av noen måneder.

- I studien fra Qatar står det at de er redd for nye «epidemiologiske bølger». Frykter FHI også det samme, siden flere studier nå viser at beskyttelsen synker etter noen måneder?

- Våre langtidsscenarier tyder på at det kan komme en vinterbølge, men dette avhenger av vaksinasjonsdekning, vaksinasjonseffekt og hvor mye bedre viruset sprer seg om vinteren, svarer Aavitsland.

- Er disse og tidligere studier et enda sterkere argument for å ta en «booster» (oppfriskningsdose)?

- Disse studiene bidrar til kunnskapsgrunnlaget, skriver FHI-toppen avslutningsvis.