*Nettavisen* Nyheter.

FHI med nye munnbindråd

Person med mundbind i det offentlige rom Oslo 20200330. Smittevern, person beskytter seg mot smitte ved bruk av mundbind og engangshansker på offentligtransport, illustrasjonsbilde.

NYE RÅD: FHI kommer med nye anbefalinger når det kommer til munnbind. Illustrasjonsbilde: Thomas Brun / NTB scanpix

I en oppdatert anbefaling om bruk av munnbind i befolkningen, kommer Folkehelseinstiuttet nå med nye råd til både sunne fiske og smittede personer.

05.04.20 17:55

Folkehelseinstituttet anbefaler dermed bruk av munnbind i to situasjoner: Hos helsepersonell som har kontakt med pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19, og blant pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten.

Tidligere har FHI anbefalt munnbind hos helsepersonell som er i kontakt med pasienter med bekreftet smitte, og på slike pasienter, dersom det er mulig i møte med primærhelsetjenesten og i prehospital tjeneste.

Personer som har fått påvist covid-19, men som ikke trenger innleggelse på sykehus, skal isoleres hjemme.

Se også: Nyhetsstudio om koronaviruset

Anbefaler ikke munnbind blant friske

Instituttet skriver at det ikke finnes systematiske oversikter som viser beskyttende effekt av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, verken mot covid-19 eller andre virale luftveisinfeksjoner. Derfor anbefaler de ikke bruk av munnbind hos friske personer.

I tillegg mener FHI bruk av munnbind kan gi en falsk trygghet, og at kvaliteten på munnbind som selges i befolkningen, er variabel. Det er også knapphet på noen typer beskyttelsesutstyr, og det er viktig at helsevesenet får det de trenger, mener de.

Folkehelseinstituttet skriver videre i oppdateringen at det kan være aktuelt å endre rådet dersom en relativt stor andel av den tilsynelatende friske befolkningen er smittet og smitteførende uten symptomer.

Les også: Slik unngår du rygg- og nakkeproblemer på hjemmekontoret (+)

Erstatter ikke annen smitteforebygging

Dersom noen velger å bruke munnbind, selv uten symptomer, mener Folkehelseinstituttet det er viktig at folk ikke kjøper munnbind som trengs i helsetjenesten (munnbind klasse II eller IIR, eller åndedrettsvern).

De understreker videre at de må byttes jevnlig og må sitte tett rundt munn og nese.

- Bruk av munnbind erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på to meter, skriver Folkehelseinstituttet.

(©NTB)

Les også: Ekstrem økning etter grensestenging: – Det er helt kaos her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.