MARMORHALLEN (Nettavisen): Det har vært flere rapporter om omikron i det siste, hvor det blir påpekt at den nye virusvarianten gir milde symptomer. Angelique Coetzee, den sørafrikanske doktoren som først oppdaget den nye varianten, sa til BBC søndag at yngre omikron-pasienter så langt har hatt «ekstremt milde symptomer», men at det vil ta litt lengre tid før vi vet hvor alvorlig omikronvarianten faktisk er.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg om rapportene som har kommet på den nye virusvarianten.

Danske Ole F. Olesen, som er direktør for European Vaccine Institute og som har en doktorgrad i immunologi, har fulgt utviklingen tett i det siste og kom på mandag med følgende oppsiktsvekkende uttalelse:

- Det kommer jo an på, hvor mye mildere et sykdomsforløp det er snakk om. Hvis det er vesentlig mindre enn med den nåværende deltavarianten, så kan det være en fordel at de ulike virusvarianter utkonkurrerer hverandre og at omikron blir dominerende. Og da vil det gi mening å la den nye varianten spre seg så fort som mulig, sa den danske eksperten til B.T.

Les også: Gode nyheter om omikron-varianten

Forsiktige optimister

Folkehelseinstituttet (FHI) er på sin side forsiktige optimister, og vil ikke legge altfor mye vekt på rapportene om «ekstremt milde symptomer» akkurat nå.

- Hvis det skulle vise seg å holde stikk, så er det en god nyhet, men vi er tilbakeholdne med å hoppe på og konkludere at det er tilfelle. Og det er flere grunner til det, det ene er at vi ikke vet hvordan den nye virusvarianten vil opptre, når den kommer til et land som Norge med høy vaksinasjonsdekning, der vi har vinter, der vi har en pågående deltavirus-bølge og der vi har en eldre befolkning for å nevne noen viktige faktorer, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Nettavisen.

Og hun fortsetter:

- Vi kan håpe at dette er tilfelle, men vi kan ikke legge det til grunn. Vi må være forberedt på at det ikke er tilfelle.

Fra Sør-Afrika har imidlertid Coetzee også uttrykt en bekymring, spesielt overfor en spesiell gruppe i befolkningen.

- Det vi må bekymre oss for nå er at når eldre uvaksinerte mennesker blir smittet med den nye varianten, og de ikke blir vaksinert, så kommer vi til å se flere personer med et alvorlig sykdomsforløp, sa Coetzee til The Telegraph.

Avgjørende uker

Statsminister Jonas Gahr Støre var tydelig på at de neste ukene blir svært viktige for å beskytte de mest sårbare, og samtidig unngå at vi går mot en vinter med enda strengere tiltak.

Les også: Jonas Gahr Støre: - Dette er koronatiltakene som gjelder nå

- Vi må få til at alle over 65 år får en tredje dose før jul. Vi må få opp takten. Målet er at alle over 18 år skal få tredje dose før påsken 2022, sa statsministeren da han redegjorde for Stortinget på tirsdag.

Og han la til:

- Kommunene må klare å sette 400.000 vaksinedoser i uka fremover, var det klokkeklare budskapet fra statsministeren.

Samtidig kom Støre med en innstendig bønn til landets uvaksinerte:

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre.

Mister vaksine-effekten raskt

FHI-direktøren utdyper overfor Nettavisen hvorfor det haster med å gi en ny og tredje dose til de eldste og mest sårbare, hvor de fleste fikk andre dose for mange måneder siden.

- Hva er effekten av andre dose etter tre og seks måneder, sammenlignet med da den har sin sterkeste effekt?

Les også: Pfizer-toppsjefen med én god og én mindre god omikron-nyhet

- Det er et betydelig fall og det fallet varierer med alder. Det faller mest for de eldste, og så er det slik at de eldste som også er utsatt mest for alvorlig sykdom, er det en del som ikke har noe særlig effekt på noe tidspunkt, fordi immunapparatet er eldre og derfor reagerer de ikke like godt på vaksinedosene.

- I sum betyr det at særlig for de eldste er det nede på et lavt nivå, men det er en god del individuell variasjon, variasjon med alder og en god del variasjon i de ulike studiene, svarer Stoltenberg.