Nye tall fra Public Health England antyder at den såkalte indiske varianten, som nå omtales som Delta, har 2,61 ganger høyere risiko for sykehusinnleggelse enn den britiske varianten Alpha.

Alpha-varianten (britisk variant) er allerede mer smittsom og gir et mer alvorlig sykdomsforløp enn den opprinnelige korona-varianten som dominerte verden og Norge i fjor sommer.

Les også: Kobler Pfizer-vaksinen til bivirkninger hos unge menn - ber leger i Norge om å være ekstra oppmerksomme

Delta er nå den dominerende varianten i Storbritannia og utgjør 75 prosent av nye smittetilfeller, skriver The Guardian.

- Vi følger situasjonen i England med interesse. Vi utga for en uke siden en risikovurdering om denne varianten. Opplysningene fra England øker bekymringen noe, så vi vil oppdatere vår risikovurdering for Norge om kort tid, sier overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, til Nettavisen.

Her kan du lese FHIs risikovurderingom Delta-varianten.

Blir trolig dominerende i Norge

Aavitsland sier den indiske varianten blir trolig den dominerende varianten i Norge i løpet av sommeren.

- Vi regner med at den varianten B.1.617.2 (også kalt Delta-varianten eller «indisk» variant) blir dominerende i Norge også i løpet av en måned eller to, sier han.

Det antas også at Delta-varianten er mer smittsom, og i noen grad mer resistent mot korona-vaksiner, spesielt etter bare én dose, skriver britiske medier. Aavitsland sier imidlertid at vaksinen fungerer godt mot denne varianten.

- Vi regner med at vi skal klare å håndtere den varianten og holde epidemien under kontroll også framover. Det er avgjørende at vaksinasjonsprogrammet fortsetter i høyt tempo. Vaksinasjon virker veldig godt også mot denne varianten, sier Aavitsland.

Les også: Tegnell vil ikke kommentere rapporten som slakter Sveriges koronahåndtering

Public Health England har analysert 38.805 tilfeller i England som avdekker at Delta-varianten knyttes til 2,61 ganger høyere risiko for sykehusinnleggelse innen 14 dager etter smitte, sammenlignet med data fra Alpha-varianten (også kjent som den britiske varianten).

De nye tallene avdekket også at det var 1,67 ganger høyere risiko for akutt behandling innen 14 dager etter smitte. Tallen justerer for forhold som alder, kjønn, etnisitet, bosted og vaksine-status.

Samme tendens i Skottland

Data fra Skottland viser også samme tendens, nemlig at det er dobbelt så høy risiko for sykehusinnleggelse sammenlignet med Alpha-varianten.

- Selv om bare et lite antall tilfeller ender opp på sykehus, er andelen omtrent dobbelt så høy for Delta-varianten sammenlignet med Alpha-varianten både i England og Skottland, sier professor Adam Finn ved University of Bristol til The Guardian.

Les også: Pressekonferanse om koronasituasjonen 4. juni

Finn er medlem av en rådgivende komité som gir råd om vaksine og immunitet til britiske myndigheter.

- Tallet på tilfeller er fortsatt lavt, men hvis denne trenden fortsetter og antall tilfeller fortsetter å øke raskt, vil dette bevege seg i retning av et større antall mennesker som blir alvorlig rammet, ettersom denne varianten forsetter å erstatte Alpha-varianten over de neste ukene, sier Finn til avisen.